Moleskinov set sestavljata pametno pisalo in pametni zvezek, za delovanje pa je potrebna še ustrezna aplikacija. Skrivnost delovanja pisala iz aluminija je v infrardeči kameri, ki je vanj vgrajena tako, da lahko spremlja poteze njegove konice. Po tem ko napolnite baterijo, lahko preprosto začnete pisati, pisalo to namreč zazna in se vklopi samo. Z napravo, na kateri je naložena pripadajoča aplikacija, se poveže prek bluetootha, digitalizirano pa je vse, kar napišete v pametni zvezek. Če naprave z aplikacijo v določenem trenutku nimate pri sebi, bo pisalo podatke shranjevalo v notranji pomnilnik.

V aplikaciji se torej podatki shranijo v digitalni obliki, kar pomeni, da vam zapiskov, ki ste jih denimo naredili med sestankom, za nadaljnjo uporabo ni potrebno pretipkati. Prednosti digitaliziranega zapisa so tudi možnost virtualnega deljenja in dopolnjevanja napisanega, predvsem pa pregledno urejeni zapiski.

Pisalni set zagotovo ustvarja prijeten občutek za tiste, ki uživate ob šelestenju listov in posebnem vonju čisto novega zvezka, a oviro lahko predstavlja to, da ste omejeni na nakup točno določenega pametnega zvezka. Čeprav inovacija v hiter tempo življenja vrača nekaj nostalgične domačnosti, se ta razblini, ko ugotovimo, da moderni nadomestek za staro dobro beležnico in kemični svinčnik, stane približno 180 evrov.