Lahko bi rekli, da so slovenski hokejisti in ljubitelji hokeja na sončni strani Alp že navajeni vsakoletnih selitev naše reprezentance iz elitne divizije v divizijo I in obratno in tudi tokrat je jasno, da imajo vsi pred očmi le en cilj, zmago na turnirju na Poljskem in vrnitev med elitno hokejsko druščino. V Katovicah se je drugoligaško svetovno prvenstvo začelo po slovenskih načrtih, saj je Japonska brez večjih težav padla s 7:1.

Če so »samuraji« pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu divizije I v Južni Koreji Slovencem v prvem krogu zagrenili življenje in jih premagali z 2:1, tokrat na našo srečo niso uspeli ponoviti presenečenja. Očitno je bila južnokorejska zaušnica dobro opozorilo, da so se tokrat risi dovolj resno in zavzeto lotili obračuna z najboljšo azijsko reprezentanco.

V prvi tretjini le trije streli, nadaljevanje precej boljše

Pričakovano so Slovenci vse od prve minute narekovali ritem igre in poskušali čim bolj oblegati vrata Japoncev, ki pa so se dobro branili in velikokrat uspešno blokirali slovenske strele. Kljub temu se je kmalu prvi plošček znašel v njihovi mreži, ki jo je zatresel slovenski kapetan Jan Urbas v 7. minuti tekme. Japonci so nespretno izgubili plošček ravno med letečo menjavo, kar so Slovenci znali izkoristiti, Žiga Pance je lepo zaposlil Urbasa, ki je hitro prodrl v napadalno tretjino in z močnim in natančnim strelom z leve strani s pomočjo vratnice zadel za 1:0. V prvi tretjini golov več ni bilo, razmerje v strelih pa je bilo po 20 minutah skoraj neverjetno nizkih 3:1 v korist risov, ki pa so se ob takem podatku med prvim odmorom gotovo dogovorili, da bodo poskušali v nadaljevanju tekme večkrat ogroziti japonskega vratarja, ki pa v nadaljevanju ni bil več isti, saj je Jutako Fukufudžija zaradi poškodbe zamenjal Takuto Onoda.

Druga tretjina se je začela z igro 5 na 3, saj je imela Slovenija več kot minuto in pol dva igralca več, le nekaj sekund po vrnitvi prvega Japonca na led pa je risom uspelo številčno premoč tudi izkoristiti, še drugič na tekmi je bil strelec Urbas, ki je tokrat zadel skoraj iz mrtvega kota z desne strani. Slovenija je nadaljevala z napadalno igro, tretjič pa je zadela v 29. minuti, ko je znova izkoristila izključitev na strani Japoncev. Tudi za tretji slovenski gol je poskrbel napad Urbas-Verlič-Pance, po podaji Urbasa je bil strelec Verlič. S tem pa še ni bilo konec golov v japonski mreži v drugi tretjini: v 34. minuti je pritisk v napadalni tretjini obrodil sadove, po dobljenem ploščku je streljal Ken Ograjenšek, odbitek po obrambi Onode pa je v mrežo pospravil kapetan Olimpije Aleš Mušič, za 5:0 pa je v 40. minuti še enkrat zadel Verlič. Slovenija je v drugem delu igre izpolnila taktični dogovor po prvi tretjini in sprožila kar 14 strelov (Japonci 6) in v japonskem golu je zasluženo pristalo precej več ploščkov kot v uvodni tretjini.

Napad Urbas-Verlič-Pance zbral kar 12 točk

V zadnjem delu igre so Slovenci še vedno prevladovali na ledu, a so začeli varčevati z močmi za prihodnje tekme, tako da niso več napadali tako silovito kot v drugi tretjini. Zapravili so dve prednosti z igralcem več, nato pa v 55. minuti celo prejeli gol. Anže Kuralt je izgubil plošček na plavi črti in Japonci so odhiteli v protinapad dveh proti enemu, ki ga je z golom kronal Šuhej Kudži. V zaključku so risi nato vendarle popravili vtis zadnje tretjine, ko je v 58. minuti takoj po dobljenem sodniškem metu in podaji Mušiča neubranljivo zadel Ograjenšek, minuto kasneje pa je po prodoru in lepi podaji Urbasa protinapad z golom zaključil Pance in postavil končni izid 7:1, s katerim so v slovenskem taboru gotovo zadovoljni.

Na uvodni tekmi prvenstva je blestel predvsem napad Jan Urbas-Žiga Verlič-Žiga Pance, ki je dosegel kar pet golov. Igralec tekme je bil slovenski kapetan Urbas, saj je v statistiko vpisal dva gola in tri podaje, Verlič je dodal dva gola in podaji, Pance pa gol in podaji.

Prav veliko časa za počitek Slovenci ne bodo imeli, saj jih že v nedeljo ob 13. uri čaka tekma z Italijani.

»Zasluženo smo zmagali, saj smo na ledu počeli vse, kar smo se dogovorili. O tem priča tudi viso rezultat, ki bo dobra motivacija za naprej. Sedaj se moramo spočiti pred jutrišnjo tekmo z Italijo, pred katero ne bo niti treninga, saj je začetek že zgodaj. Italijani nam predstavljajo največjo neznanko, saj smo se do zdaj posvečali le Japoncem, bomo pa o njih kaj izvedeli še danes,« je po tekmi za ŠportTV povedal juna prve slovenske zmage Jan Urbas.