»Pripravljeni smo,« v en glas zatrjujejo hokejski reprezentanti, ki jih je selektor Nik Zupančič povabil na svetovno prvenstvo skupine B. Slovenija bo v katoviški dvorani Spodek danes ob 13. uri odprla turnir drugega kakovostnega razreda proti Japonski. Pred tednom dni so risi na Jesenicah nadigrali azijskega tekmeca. Ob razmerju strelov 52:10 so v japonskem golu pristali štirje ploščki, slovenska vrata pa so mirovala tako kot na zadnjem pripravljalnem testu proti Madžarski.

Drugače ob menjavi generacije

Slovenija je v konkurenci drugoligašev vse od svojega prvega nastopa v elitnem razredu svetovnega hokeja pred štirinajstimi leti venomer veljala za prvega favorita za napredovanje v skupino A. Za sedmouvrščeno reprezentanco iz olimpijskega Sočija bi bila osvojitev prvega mesta na letošnjem turnirju na Poljskem pričakovana, saj ima izbrana vrsta kljub zdesetkani postavi še vedno dovolj kakovosti in izkušenj za končno zmago. Čez nekaj let ob slovesu starejšega vala reprezentantov bo verjetno drugače, saj Slovenija v nižjih starostnih kategorijah ne dosega vidnejših uspehov. Reprezentanca do 20 let je v tej sezoni zasedla skromno 23. mesto, izbrana vrsta do 18 let pa se ravno meri na prvenstvu skupine C, kjer je premagala Južno Korejo in Italijo, izgubila pa proti Ukrajini in Japonski.

Sedanji rod članske reprezentance predvsem zaradi olimpijskega dosežka v Sočiju in hokejistov, ki nastopajo po močnih evropskih ligah, velja za najmočnejšega. Ravno zato je na zadnjih treh svetovnih prvenstvih skupine A (2011, 2013, 2015) vselej ostal grenak priokus, ko so se risi predstavili s konkurenčno igro, a se nikdar niso uspeli izogniti zadnjemu mestu. Razočaranje je bilo še posebno izrazito lani v Ostravi na Češkem, ko je roke dvignil tudi selektor Matjaž Kopitar. Če je Slovenija v popolni postavi (tudi z udarnima napadalcema Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom), se lahko enakovredno kosa z večino moštev v elitni druščini, a se ji zaradi majhne baze igralcev in vse slabšega stanja v klubskem hokeju močno pozna že vsaka odsotnost.

Urbas: Drugo mesto nas ne zanima

Slovenija bo v Katovicah poskušala igrati moštveno, saj selektor Nik Zupančič pravi, da bo to ključ do uspeha. Po posvetu s svojimi pomočniki je ob odsotnosti Jana Muršaka zaradi poškodbe za kapetana določil mirnega Jana Urbasa. »To je zame velika čast in odgovornost. Soigralci mi pomagajo, zato kapetanski trak ni breme,« pravi Jan Urbas, ki je vlogo kapetana na velikih tekmovanjih prevzel od Tomaža Razingarja. Ker vse do konca predtekmovanja na majskem šampionatu v Rusiji ne bo jasno, ali bo za vrnitev med elito zadostovalo tudi drugo mesto iz Katovic, slovenska reprezentanca cilja zgolj na najvišji položaj. »Drugo mesto nas ne zanima. Če bomo igrali tako, kot znamo, se nimamo česa bati,« poudarja Urbas.

Slovenska vrsta je včeraj v Katovicah v času današnje premiere z Japonsko že opravila trening in uradno fotografiranje. Trenerski štab reprezentance si je s tribune ogledal vadbo Japoncev, ki slovijo po hitrem drsanju, selektor Zupančič pa opozarja, da bo tekma povsem drugačna kot pred tednom dni v Podmežakli. V kadru ne bo Žana Jezovška, saj Zupančič še vedno upa na naknaden prihod Roberta Saboliča. Japonci so pred dvema letoma na prvenstvu v Južni Koreji presenetljivo premagali Slovenijo, ki se je morala kasneje posebej potruditi za napredovanje. V uvodnem paketu tekem rise že jutri ob 13. uri čaka dvoboj z Italijani, ki so v ponedeljek izgubili na Dunaju proti Avstriji z 2:3.