Država namerava v Sloveniji zgraditi dvanajst pediatričnih centrov, vendar izkušnje iz Celja, kjer je konec lanskega decembra začel delovati prvi in doslej edini, ne kažejo nič dobrega. Z novim sistemom dela so zadovoljni samo Celjani, medtem ko bi večina ljudi iz več deset kilometrov oddaljenih podeželskih krajev raje ohranila star in dobro utečen sistem dela v zdravstvenih domovih.

Župan občine Nazarje Matej Pečovnik je na včerajšnjem skupnem sestanku v Celju opozoril, da je projekt zelo slab za občane Zgornje Savinjske doline. »Nobenih podatkov nimamo, na podlagi katerih bi lahko sklepali, kako bodo starši iz oddaljenih krajev ukrepali, kadar bo njihov otrok potreboval nujno medicinsko pomoč. Ali bodo otroka res peljali v več deset kilometrov oddaljen urgentni center? Po mojem mnenju ne bodo. Še vedno bodo tako kot doslej prihajali v najbližji zdravstveni dom, kjer jim seveda nihče ne bo zaprl vrat pred nosom. Čeprav bodo zdravstveni domovi zaradi novega sistema dela dobili manj denarja, noben zdravnik otroka ne bo zavrnil in prav je tako,« je dejal Pečovnik.

Župane in predstavnike zdravstvenih domov še posebej skrbi, kdo bo prevzel odgovornost, če se bo bolnemu otroku iz oddaljenega kraja na poti v urgentni center zdravstveno stanje poslabšalo.

Občina Solčava v Zgornji Savinjski dolini je denimo od Celja oddaljena kar sedemdeset kilometrov. Direktorica Zdravstvenega doma Šentjur Melita Tasić Ilić je opozorila, da pri tem ne gre samo za vprašanje zakonske odgovornosti, ampak tudi moralne.

Premalo pediatrov

»Gre za vprašanje, kako bom osebno živela, če kateri od otrok ne bo dobil pravočasno pomoči. Po pravici povem, da si sploh ne znam predstavljati, kako bo vse to delovalo. Drugi problem je kadrovska stiska. Pri nas že zdaj nimamo dovolj pediatrov in ne vem, kako lahko kdo sploh pričakuje, da bodo ob svojem rednem delu dežurali še v Celju.« Nezadovoljen je tudi Franc Debelak, župan Bistrice ob Sotli, ki je dejal, gre za uvajanje sistema, ki se norčuje iz podeželja in tamkajšnjih ljudi.

Zadovoljen je samo strokovni direktor Zdravstvenega doma Celje Milan Rajtmajer, vendar razume strah in pomisleke svojih kolegov iz drugih zdravstvenih domov.

Na vprašanje, kaj meni o predlogu, da bi se direktorji zdravstvenih domov uprli mreži pediatričnih urgentnih centov, pa pravi: »To je njihova ideja, ki sicer ni slaba, vendar je problem v tem, da bi to morali storiti že v preteklosti oziroma že pred odprtjem urgentnih centrov.« Priznava tudi, da nov sistem kadrovsko in finančno v prihodnosti ne bo vzdržal.