V stranki upokojencev si močno prizadevajo, da bi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar odstopila in da torej ne bi prišlo do glasovanja o premierjevem predlogu za njeno razrešitev. Rezultat tega glasovanja je namreč znan – ministrica bo morala oditi, v obsežni parlamentarni razpravi pa bo nedvomno mogoče slišati vrsto ostrih besed na njen račun in na račun stranke upokojencev pa tudi o delu vlade in njenega predsednika. Prav tako bi se v primeru odstopa Bizjak-Mlakarjeve poslanci DeSUS izognili neljubemu odločanju o tem, ali naj glasujejo za premierjev predlog za ministričino razrešitev ali naj podprejo ministrico iz svojih vrst.

»Če želi Julijana Bizjak Mlakar dostojanstveno zapustiti vladne vrste in politično preživeti, se mora odločiti za odstop. To bi bila v sedanji situaciji najboljša pot zanjo, za našo stranko, za vlado in za njenega predsednika,« je mogoče slišati v DeSUS. Takšno stališče so Bizjak-Mlakarjevi predstavili tudi na včerajšnjem sestanku poslanske skupine in ministrov stranke upokojencev. Ob tem naj bi ji tudi povedali, da želijo, da svojo politično pot nadaljuje v njihovih vrstah, da jo poslanci in ministri DeSUS podpirajo ter da razumejo, da preživlja težke trenutke.

V vsakem primeru se vrne v DeSUS

Po ocenah nekaterih naših sogovornikov naj bi Bizjak-Mlakarjeva z včerajšnjega sestanka odšla manj trdno prepričana, da bo vztrajala pri glasovanju o razrešitvi. Dokončno odločitev, ali bo vendarle odstopila, pa naj bi sprejela čez konec tedna. »Ministrica želi državnemu zboru pojasniti vse okoliščine in odgovoriti na očitke predsednika vlade, kar je na svoj način razumljivo. Osebno pa menim, da bi bilo bolje, da odstopi in morda vse to pojasni na tiskovni konferenci,« je povedal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Če se ministrica za kulturo ne bo odločila za odstop, bo parlament o njeni razrešitvi odločal predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Kako bodo glasovali poslanci DeSUS, bodo ti dorekli v ponedeljek. Ne glede na njihovo odločitev pa se bo po Erjavčevih besedah Bizjak-Mlakarjeva vrnila v poslansko skupino DeSUS in bo še naprej vodila strankin občinski odbor v Kamniku. »Namigovanja o njenem odhodu v kakšno drugo poslansko skupino ne držijo. Ministrica je povedala, da si želi nadaljevati delo v poslanski skupini DeSUS,« je povedal Erjavec.