10. junij 2016

10. junij 2148

Rdeče številke na budilki so me prežarjale kot laserji iz Vojne zvezd. Fizika! Danes pišem maturo iz fizike. Zadovoljno sem skočila iz postelje in široko odprla vrata omare. Vame so zrle oči največjih mojstrov sveta: Sokrata, Van Gogha, Cankarja… Pograbila sem Einsteinovo glavo in si jo nasadila na vrat.

Odkar je italijanski kirurg Sergio Canavero leta 2017 uspešno zamenjal prvo glavo, se je vse spremenilo. Sprva se je ta metoda uporabljala le v medicinske namene, danes je nekoliko drugače. Neznanja ne poznamo več. Samo zamenjamo glavo in, naše misli postanejo vesolje. Si lahko zamislite kaj boljšega? Praktično smo vsi geniji vseh področij. Skrbi v šoli? Preteklost! Za vsak predmet nova glava. Po šoli se vsak dan sprehaja na desetine Picasov, Beethovnov in Tolstojev – smo kot perfekcionistična čreda vsemogočnih intelektualcev. Vse ima smisel – biti popoln. In lepota se skriva v dejstvu, da se nam sploh ni treba truditi.

Že res, da se velikokrat več ne ločimo med seboj, vendar se tudi v tem skriva neka popolnost. Vsi smo enaki in vsak dan smo lahko nekdo drug. Iztrebili smo največjo golazen: ustvarjalnost smo pribili na križ. Slikamo že naslikane slike in pišemo že napisane pesmi. Vsi smo srečni. Mar ne?

10. junij 2016

Predramil me je zvok telefona in v grozi sem odprla oči. Kakšne sanje! Previdno sem stopila do omare in skozi špranjo pokukala vanjo. Preplavilo me je olajšanje, ko sem zagledala le svoja dolgočasna oblačila. Vonj po kavi me je zvabil v kuhinjo, kjer je mama že pripravljala zajtrk. Hmm. Čudno. Nekam kratke lase ima. Obrnila se je in srce mi je v grozi zastalo.

Jamie Oliver?