Komaj hrvaška vladajoča koalicija HDZ-Most zašije eno razpoko v svojih odnosih, začne pokati po šivih na drugi strani. Spomnimo, da je Most, združenje manjših strank in gibanj, kot volilno presenečenje zasedel tretje mesto in sta se za njegovo naklonjenost borila HDZ in Milanovićev SDP. Vodja Mosta Božo Petrov se je kljub nasprotovanju dela članstva odločil za HDZ, povzročil manjši potres znotraj gibanja, a tudi stopil na zelo spolzka tla.

Idila s HDZ je trajala samo nekaj dni in hitro so se začele uresničevati napovedi analitikov, da HDZ ne bo dolgo prenašal Mosta kot enakopravnega partnerja. Nekaj svojih ministrov šefu HDZ Tomislavu Karamarku ni uspelo ustoličiti zaradi nasprotovanja Petrova. Bilo je veliko hude krvi in izmenjanih kopica ostrih besed. Toda danes je jasno, da razlike niso omejene zgolj na kadrovanje najbolj kompetentnih, ne pa strankarsko všečnih, pri čemer vztraja Most.

Trenutno najbolj vroč kostanj je morebitna prodaja državnega naftarja Ine madžarskemu Molu. HDZ nima nič proti, Petrov pa ostro nasprotuje, še posebno ker za to transakcijo aktivno lobira Karamarkov veliki prijatelj Josip Petrović (svetovalec Mola). Petrov je celo svetoval Karamarku, ki je, tako kot on sam, podpredsednik vlade, naj omeji to prijateljstvo, dobil pa je Karamarkov oster odgovor, da mu nihče ne bo določal prijateljev.

Nobena koalicija ni večna

Daleč od skupnega imenovalca sta si koalicijska partnerja glede racionalizacije notranjega ministrstva oziroma krčenja števila policijskih uprav na pet ter reforme lokalne samouprave – manjše število županij. Vse to je HDZ podprl, ko je bilo treba privabiti Most na svojo stran, zdaj pa nasprotuje, ker ve, da bi mu to škodilo na lokalni ravni. HDZ ima večji del volilne baze v manjših krajih, ki pa nasprotujejo ukinjanju in združevanju županij. Mostu prav tako ni uspelo uveljaviti predloga odprave nekaterih poslanskih privilegijev. Miniral ga je prav HDZ, iz katerega Petrovu sporočajo, da kot novinci v politiki hitro izgubljajo živce, da so trmasti, naivni, neizkušeni in neučakani.

Delno to sicer drži, saj so nekateri pomembnejši člani Mostove koalicije njihove vrste zapustili ob povezovanju s HDZ, nekateri pa zdaj napovedujejo združevanje okrog novega liberalnega centra pod vodstvom Hrvaške narodne stranke, ki jo je vodila Vesna Pusić. To HDZ ne skrbi, kajti slabši ko je Most, več moči bodo imeli Karamarko in njegovi ministri. Lahko pa jih skrbi izjava Petrova, da nobena koalicija ni večna in da bo, če bo HDZ vsiljeval svojo voljo, z lahkoto izstopil in novega koalicijskega partnerja poiskal pri SDP. To sicer ne bo tako enostavno in najbrž ne poceni, a grožnja je realna. Morebitne nove volitve ne bi bile v prid HDZ, pa tudi Most bi težko ponovil lanski uspeh. sz