»Za zdaj v Placu za mlade mlade najbolj navdušuje igranje pikada in turnirji v namiznem tenisu,« je po odprtju Placa za mlade povedala direktorica Centra za mlade Tinkara Koleša. »Plac je zamišljen kot nekakšna dnevna soba, kjer se lahko mladi družijo, igrajo namizne igre, poslušajo glasbo, občasno pa bodo v njem tudi različne delavnice, filmski in debatni večeri in podobno,« je nadaljevala direktorica in dodala, da je Plac na stežaj odprt tudi za vsebine in ideje za dodelavo prostora, ki jih bodo predlagali in vnašali kar mladi sami. Morda z grafiti, različnimi razstavami, kdo bi vedel, kaj vse še bo zmogla njihova domišljija. V knjigi želja je namreč kot prva že vpisana želja mladega Domžalčana: »Da bi imeli nekje v mestu steno, kamor bi lahko zakonito risali grafite!«

V Placu se družijo predvsem mladi višjih razredov osnovne šole ter dijaki in študentje. »Ob odprtju smo skupaj z občinsko komisijo za mladinska vprašanja pripravili tudi mladinsko debato o tem, kaj potrebujejo mladi v Domžalah oz. kaj jim manjka,« je poudarila Koleša in dodala, da bodo predlogi vključeni v Strategijo za mlade, ki jo pripravljajo in naj bi v prihodnjih letih urejala mladinsko področje v občini. Dva njihova člana sodelujeta tudi v komisiji za pripravo strategije.

Eno prineseš, eno odneseš

»Od strategije pričakujemo veliko, saj so odločevalci zagotovili, da se bodo cilji in ukrepi, ki jih bo določila strategija, vključili v občinske razpise za sofinanciranje posameznih področij, ki se nanašajo na mlade,« je izpostavila Koleša in dodala, da kaže občinsko vodstvo zelo velik interes, da se naredi nekaj na področju mladih v Domžalah.

V Centru za mlade se vsak dan nekaj dogaja. Že eno leto vsak mesec pripravljajo izmenjevalnico oblačil, ki ji bodo kmalu pridružili še izmenjevalnico sadik in rastlin, ki bo potekala po enakem principu – eno prineseš, eno odneseš. V teh dneh so pripravili tudi mednarodno kavarno o počitniškem delu, pripravljajo prireditev Spoznajmo se, praznujmo skupaj ter likovni in literarni natečaj Stročnice v deželi pravljic. Srečujejo se tudi na tečaju španščine, delavnicah digitalne fotografije, pa tudi pri učni pomoči za učence in dijake. Na ustvarjalnih delavnicah v treh starostnih skupinah spoznavajo različne tehnike ustvarjanja in ustvarjajo izdelke, ki jih bodo ob koncu šolskega leta predstavili na samostojni razstavi.

Načrtujejo še delavnice promocije Varnih točk, srečanje prostovoljcev Centra za mlade, je še naštela direktorica in dodala, da se jim bo naslednji mesec za eno leto pridružil prostovoljec iz Francije. Za poletje za otroke pripravljajo kar pet tednov počitniškega programa in varstva, za malo starejše pa različne delavnice o izdelavi nakita, naravnih krem, risanju stripov in seveda različne športne aktivnosti.