Spletke Mezinčka in Varysa

Doslej nam je jasno, da so vojno med rodbinama Lannister in Stark ter kar petih kraljev zakuhale spletke Petyra Baelisha – Mezinčka in evnuha Varysa. Mazinček je s pomočjo Lyse Arryn, sestre Catelyn Stark, že pred začetkom serije zastrupil kraljevo roko Jona Arryna in s tem v politične spletke Kraljevega pristanka vmešal idealističnega, a politično nespretnega Eddarda Starka. Smrt Jona Arryna in nato še kralja Roberta pa je že vsaj eno generacijo močno sprti rodbini Lannister in Stark spodbudila v odprto vojno. Ta je skoraj povsem izbrisala Starke, rodbino Lannister pa prisilila v nekatera nezaželena zavezništva, ki so zanetila družinski spor. Ta je privedel do smrti patriarha Lannisterjev Tywina, pobega Tyriona v izgnanstvo, smrti kralja Joffreya in princese Myrcelle ter popolno osramočenje kraljice Cersei. Brez posledic je ni odnesel niti Jamie, ki je z izgubo desne dlani ostal brez identitete, saj je bil vedno predvsem mečevalec.

Medtem ko so bile Mezinčkove spletke namenjene medsebojnemu trošenju moči nasprotnikov in ustvarjanju dovolj kaosa, da bi se lahko sam povzpel na železni prestol s pomočjo nedotaknjene vojske rodbine Arryn, so se spletke Varysa vrtele okoli iskanja alternativnega vladarja sedmerim kraljestvom. Tega je poskušal ustoličiti s pomočjo prijatelja z druge strani ozkega morja Illyrija Mopatisa, ki je skrbel za zadnja preživela člana nekdanje kraljeve rodbine Targaryen, a so se prvi načrti zaradi samovolje princa Viserysa izjalovili. Ne le da slednji v zameno za poroko khala Droga z Viserysovo sestro Daenerys ni dobil želene vojske, temveč je za neučakanost in napad na nosečo Daenerys dobil tudi krono iz stopljenega zlata. Ko je za njim umrl še Drogo, pa so bili upi vrnitve rodbine Targaryen tako rekoč pozabljeni … dokler na prizorišče niso prišli zmaji.

Vojna rodbine Baratheon odprla vrata rdečim svečenikom in drugim manjšim akterjem

Poleg omenjenih velikih spletk, so politično dogajanje vodile še nekatere druge zgodbe. V središču je bila seveda predvsem bratomorna vojna kraljeve rodbine Baratheon, ki so jo preživeli zgolj nešteti pankrti pokojnega kralja Roberta, ta zgodba pa je neposredno povezana tudi z zgodbo rdečih svečenikov gospodarja luči, boga R'hllorja. Da imajo svečeniki nadnaravne moči in lahko pričarajo pošasti iz dima ter zbudijo mrtve, smo videli, kaj točno so njihovi končni cilji, pa še ne vemo povsem. Želijo res zgolj širiti svojo vero in se morda soočiti z grozečo nevarnostjo belih hodcev? Imajo morda tudi kakšne druge motive? Glede na to, da gre za Igro prestolov, ne smemo sklepati na prvo žogo.

Da si na oblast želi tudi rodbina Tyrell in da rodbina Bolton grozodejstva izvaja v želji pokoravanja severa, je jasno, kakšni so načrti pretkanega patriarha Dorana Martella pa ne. Bralcem knjig se morda nekaj malega svita, a glede na odmik pete sezone od knjižne zgodbe, ni jasno, v katero smer bo zavila serija. Skrivnostni ostajajo tudi motivi Železne banke iz Braavosa in tamkajšnjega ceha morilcev Brezobličnikov. Četudi je banka zgolj v službi profita, so z investicijo v Stannisa izgubili precej denarja, železni prestol pa je tudi sam močno zadolžen. Bomo dočakali kakšno srednjeveško trojko? Koristne moči premorejo tudi Brezobličniki, a pravijo, da zgolj služijo. Konkretneje, da služijo edinemu bogu, ki je smrt. Gre za še eno božanstvo ali pa se tudi to povezuje s širšo zgodbo, R'hllorjem in nemara celo belimi hodci? To moramo še ugotoviti, a naj spomnimo, da je rdečo svečenico Melisandre ob srečanju z Aryo pred nekaj sezonami precej streslo.

Verski fanatiki v prestolnici in razsulo na vzhodu

Med nove akterje, ki so mišice pokazali v pretekli sezoni, so se vpisali verski fanatiki vere sedmih božanstev. Čeprav je že raven njihove verske gorečnosti dovolj dober razlog za nezaupljivost, pa se je njihov vodja Visoki vrabček izkazal za izredno manipulativnega. Ker kot goreči fanatiki tudi oni ne izbirajo sredstev za uresničevanje ciljev, je njihova nevarnost jasna. Da so zgolj v službi dolžnosti pravijo tudi učenjaki sedmerih kraljestev oziroma maestri iz univerzitetnega mesta Old town. Ker služijo na vseh pomembnih dvorih kraljestva, imajo precej priložnosti za poseganje v dogajanje. Ga tudi izkoriščajo, le da tega še ne vemo? Tudi to je pomembno vprašanje pred novo sezono.

Bistveni dilemi pred začetkom nove sezone pa se dogajata na severu in daljnem vzhodu. Ko smo zadnjič videli Daenarys je dosegla novo dno. Po neuspešni politični avanturi, ki je starodavno mesto Meereen z neuspešnim načrtom za politično tranzicijo spremenila v fantazijsko različico Iraka po padcu Sadama Huseina, je ostala brez vsega. V zadnjem prizoru je bila obkoljena z dothraškimi jezdeci, ob njej pa je bil le še Drogon, medtem ko sta ostala zmaja priklenjena nekje v drobovju mesta. Glede na posnetke iz napovednikov, se srečanje z Dothrakiji ni izšlo pozitivno. Jo bosta z nekakšno kameno gobavostjo okuženi Jorah in Daario uspela rešiti ali se bo rešila sama, bomo šele videli, kot tudi, če bo Tyrionu v Meereenu uspelo preprečiti nastanek fiktivne različice Islamske države.

Razgubljeni otroci severa, preteča nevarnost in možna ponovna vstajenja

Za konec pa se posvetimo še severu. Čeprav skoraj ves svet misli, da je rodbina Stark že skoraj izumrla, je večina otrok še živih. Arya je sicer oslepela v Braavosu, ker je svoje osebne zamere postavila pred služenje dolžnosti ceha morilcev, Sansa pa je po novi seriji mučenja in ujetosti v sistemski pasti srednjeveškega šovinizma le zbrala dovolj poguma, da je svoje življenje z ukrepanjem končno postavila na kocko, in skočila čez grajsko obzidje v neznano. Ob tem ji je družbo delal kastrirani Theon.

Kje se nahaja najmlajši brat Rickon zaenkrat še ni znano, domnevno pa ga je divjakinja Osha odpeljala na severni otok Skagos, ki je znan po ljudožercih, medtem ko naj bi po letu premora zopet srečali Brana. Ta je lansko sezono preživel v šolski klopi magije v votlini pod drevesom, daleč na drugi strani Zidu. Kako se bo Branova magija vpisala v globalni konflikt med ognjem in ledom, tudi še ni povsem jasno. V tem kontekstu je pomembna predvsem povezava med ledom in belimi hodci. Zdi se, da ga nadzirajo, a zakaj jim takšno prepreko predstavlja ledeni zid? Izročilo pa pravi, da je tega postavil prav Branov prednik Bran graditelj. Je to znak, da bi Bran lahko postal zaveznik belih hodcev, in da smo mi in prebivalci sedmih kraljestev povsem napak razumeli vlogo zidu? Čeprav so takšne interpretacije možne, ne smemo spregledati, da je Bran svojega krvovolka poimenoval Poletje. Simbolika pa pri Georgeu R. R. Martinu ni nikdar neizkoriščena. Seveda pa bi bilo precej nenavadno tudi, da bi se v seriji, kjer imajo vse strani smiselne motive, beli hodci izkazali za enodimenzionalne zle pošasti. Nekaj malega smo o njih že izvedeli, a upamo, da bomo v novi sezoni izvedeli še več. So z naskokom največja uganka serije in knjig doslej.

Neznanka pa ostaja tudi usoda Jona Snowa. Je živ, je mrtev, ga bo Melisandre ponovno zbudila? Rdeči svečeniki so že zbujali mrtve, a to je doslej uspelo le Thorosu, medtem ko Melisandre tovrstnih veščin doslej še ni pokazala. No, nič nenavadnega ne bo, če bomo v letošnji sezoni srečali koga, ki bi moral biti mrtev. Konec koncev je v Kraljevem pristanku kljub izgubi glave ponovno zaživel Vršac Gregor Clegane. Kljub temu ni nujno, da bo med letošnjimi povratniki ravno Jon.