Včeraj se je štirinajstim košarkarskim zvezam, ki jih je suspendirala Fiba Europe, iztekel rok, do katerega so imele čas za predložitev dokazil, da nimajo nikakršne povezave z ECA, podjetjem, ki vodi evroligo in evropski pokal. Košarkarske zveze Srbije, Hrvaške, BiH, Rusije, Grčije in Litve so svojim klubom zagrozile, da bodo v primeru sodelovanja v evropskem pokalu suspendirane iz domačih prvenstev. Slovenska je za zdaj ubrala drugačno taktiko in med ljubitelji košarke v Evropi požela veliko simpatij. Predsednik Matej Erjavec je na generalnega sekretarja Fibe Europe Kamila Novaka naslovil pomembna vprašanja, a je ob tem treba poudariti, da je bil odgovor delno usklajen še z nekaterimi drugimi zvezami.

KZS z ligo ABA nima ničesar

Erjavec je v uvodu dopisa zapisal, da Košarkarska zveza Slovenije (KZS) Fibo Europe podpira pri sprožitvi postopkov proti domnevnemu protikonkurenčnemu in nelegalnemu ravnanju ECA. Ob tem je znova poudaril tudi podporo pri ustanavljanju lige prvakov, obenem pa poudaril, da bi jasni pogoji za uvrščanje, več podrobnejših informacij in izogibanje stalnim spremembam to tekmovanje naredilo bolj transparentno in kredibilno. V nadaljevanju pa je poudaril, da očitki Fibe Europe po mnenju KZS niso podlaga za suspenz njene moške članske reprezentance s tekmovanj pod njenim okriljem. »V dopisu smo lepo zapisali, da če je kdo kaj kršil, je to liga ABA. Ta pa je samostojen subjekt, zato naj se povežejo z njimi in z njimi rešujejo zadevo. To je tudi edino pravno korektno. Mi z ligo ABA nimamo ničesar. V njej nimamo ne deleža ne glasovalnih pravic. Podpiramo pa sodelovanje naših klubov v vseh tekmovanjih, ki jih priznava Fiba, kar liga ABA v tem trenutku je. Pričakujem pa, da bo v kratkem izgubila Fibino priznanje,« je na včerajšnji tiskovni konferenci razložil Matej Erjavec.

V zaključku dopisa je predsednik KZS na Kamila Novaka naslovil tudi ključna vprašanja – zakaj Fiba Europe kot kršitev smatra le nastop v evropskem pokalu in ne evroligi, čeprav obe tekmovanji vodi ECA, ali pravila Fibe Europe vključujejo pravne kriterije, s katerimi razlikujejo med klubi, ki nastopajo v evroligi ali evropskem pokalu, in ali imajo pravila Fibe Europe pravna merila, da razlikuje med sankcijami za nacionalne zveze, katerih klubi nastopajo na primer v jadranski ligi, ligi VTB, ligi ACB ali v ligi NBA. »Naše prvo pričakovanje je, da bodo v Fibi Europe ugotovili, da so v zmoti. Drugo, da bodo na zasedanju zadevo obravnavali in okoli tega za zdaj še ničesar sprejeli. Tretje, najhujše, pa, da bodo pri svojem vztrajali, da bodo zavrnili naš odgovor in argumentirali, zakaj smo v prekršku. V vsakem primeru pa me mora nekdo prepričati, da smo mi ali kateri od naših klubov kaj prekršili,« pravi Erjavec, ki ga nedoslednost Fibe Europe moti, saj meni, da bi moral biti pristop do vseh zvez enak, ne glede na to, kakšen položaj imajo znotraj organizacije.

Đilas: Na skupščini bom zahteval odstop ljudi na Fibi

Medtem ko bodo suspendirane zveze z zanimanjem čakale naslednje poteze Fibe Europe, ki bodo skupaj s Fibo sprejete na skupnem zasedanju jutri, v javnost stalno prihajajo nove informacije in odločitve. Litovska zveza je Fibo Europe tako kot nekatere druge obvestila, da bodo iz državnega prvenstva suspendirale vse klube, ki bodo sodelovali v evropskem pokalu. Kmalu zatem je Lietuvos Rytas znova javno potrdil, da bo spoštoval dogovor, sklenjen z ECA.

Podobno kot Litovci so storili tudi Srbi. Suspenz bi lahko veljal za Partizan, ki si je pravico sodelovanje v evropskem pokalu priboril prek lige ABA. »Težko povem, v katerem tekmovanju bomo nastopali v prihodnji sezoni. Več bo znanega v prihodnjih dneh,« je po sestanku z vodilnimi možmi Košarkarske zveze Srbije (KSS) povedal predsednik Partizana Nikola Peković, tamkajšnji mediji pa poročajo, da črno-beli ne nameravajo odstopi od sodelovanja v evropskem pokalu. Srbska zveza je sicer na torkovem zasedanju umaknila podporo jadranskemu tekmovanju, včeraj pa je enako storila tudi Hrvaška. Liga ABA zaradi pritiska zvez vse bolj razmišlja o manjši razširitvi in zaprtem sistemu tekmovanja.

Kljub navideznemu uklanjanju pa je predsednik KSS Dragan Đilas včeraj izrekel marsikatero pikro besedo na račun Fibe Europe. »Fiba pravi, da 16 moštev lahko igra v evroligi, ostali pa ne v evropskem pokalu. Zakaj? Nihče nima razumnega odgovora. Na skupščini Fibe bom zahteval odstop ljudi, ki jo vodijo, saj v zadnjih desetih letih ne morejo pokazati nobenih rezultatov. Če se nič ne dogaja ali izboljša, kako lahko potem sprejmejo odločitev, da suspendirajo 14 reprezentanc? Če ne drugega, bomo vsaj povzdignili svoj glas. In kaj potem? Bomo imeli slabo sojenje? To je neverjetno... Srbija je ponosno dobila organizacijo kvalifikacij za olimpijske igre. Državo je to stalo 2,5 milijona evrov. Vseeno mislim, da smo na dobri poti, da nam ne vzamejo organizacije kvalifikacij.«