Že delno razkritje lastnikov off-shore podjetij v Panami in pridobitev podatkov Finančne uprave RS (Furs) od nemških kolegov o imetnikih švicarskih bančnih računov je marsikateremu posamezniku, ki je do zdaj užival sadove na vprašljiv način pridobljenega premoženja, pognalo strah v kosti.

Panamski podatki so zvišali povpraševanje po samoprijavah, je slišati iz vrst davčnih svetovalcev. Eden od njih, Darko Končan, ki že leto in pol opaža naraščanje interesa za samoprijavo, je pojasnil, da se pri strankah v zadnjem času zvišuje število vprašanj o tem, kako za nazaj legalizirati določene zadeve. »Interesi posameznikov so različni. Pri tem ne gre le za osebe, ki želijo plačati davke, ki jih v preteklosti niso plačevali, temveč tudi za prijavo transakcijskih računov in lastniških deležev v podjetjih. Če jih niso prijavili, so namreč v prekršku. Obstajajo pa tudi takšni, na primer nekateri podjetniki, ki so pred dvema desetletjema v tujini odprli račune zaradi nestabilnih razmer v slovenskih bankah, medtem ko davkov niso utajevali, ali pa je davčna obveznost po več kot desetih letih že absolutno zastarala,« je povedal Končan.

Furs lahko samoprijavo tudi zavrne

Na Fursu za zdaj še niso opazili zvišanja števila samoprijav. Od razkritja panamskih dokumentov je minilo malo časa, zato realna ocena vpliva razkritja na povečano prostovoljno sodelovanje zavezancev še ni mogoča. Prav tako na Fursu sicer ne pričakujejo zvišanja števila samoprijav. »Če zavezanec vloži samoprijavo, je treba izpeljati postopek, na podlagi katerega se davčni organ odloči, ali bo samoprijavo sprejel ali ne. S samoprijavo pa sicer posameznik ne dobi zagotovila, da se kazenski postopek proti njemu ne bo začel,« so povedali na Fursu.

Največ samoprijav je bilo leta 2013. Takrat je 13 posameznikov prijavilo 658.000 evrov dodatnega premoženja. Za državo so sicer prednosti samoprijave v krajših postopkih, pri čemer so posledično tudi stroški postopkov nižji. Tudi za zavezanca samoprijava pomeni izognitev nadzornim postopkom in stroškom (tako z vidika svetovalnih storitev kot tudi porabljenega lastnega časa za predlaganje dokazov in sodelovanje v postopku) ter plačilu glob. Poleg tega obstaja še verjetna olajševalna okoliščina v primeru obravnave v kazenskem postopku, so dodali na Fursu. A kot je opozoril profesor za davčno pravo na mariborski pravni fakulteti dr. Bojan Škof, je treba upoštevati, da posamezniki ne zaupajo državi: »Lahko bi se namreč pripetilo, da bi v primeru številnejših razkritij skritega premoženja država rekla, zdaj vas pa imamo, in bi nato spremenila zakonodajo.«

Davek je lahko 70-odstoten

Koliko Slovencev ima sploh podjetja v off-shore centrih, ni znano. Le redki pa so tisti, ki so v davčnih paradižih ustanovljena podjetja prijavili Fursu. Do zdaj je namreč le 34 oseb prijavilo lastništvo v 36 podjetjih iz off-shore centrov.

Če na Fursu pri posameznikih sami odkrijejo neskladnost prijavljenega premoženja, jih lahko na podlagi zakona o davčnem postopku obdavčijo v višini 70 odstotkov. Davčna osnova je v tem primeru opredeljena kot razlika, ugotovljena med vrednostjo premoženja, zmanjšana za obveznosti iz naslova pridobivanja premoženja, sredstev oziroma porabe sredstev, in dohodki, od katerih je bil odmerjen ali obračunan davek, oziroma dohodki, od katerih se davki ne plačujejo. V 295 nadzorih so na Fursu od leta 2011 do konca lanskega leta odmerili za 64 milijonov evrov dodatnih davkov. Od tega največ lani, v skupni višini 13,5 milijona evrov. Najvišji znesek naknadno odmerjenega davka je sicer znašal 2,34 milijona evrov. Dodatno pa so na Fursu ugotovili razkorak premoženja v postopku, ki so ga izvajali v povezavi z obravnavo davčnih oaz, kjer so znašali dodatno odmerjeni davki 3,8 milijona evrov.

Po Škofovem prepričanju je malo možnosti, da bi posamezniki milijone, ki so jih odnesli iz države, v prihodnosti prinesli v Slovenijo. »Tisti, ki je odnesel denar iz Slovenije, je bil zelo pogumen in razgledan, hkrati pa ima nekaj odvetnikov. In ti mu verjetno ne bodo svetovali, da naj prinese denar nazaj v Slovenijo,« je dodal Škof, sicer avtor instituta samoprijave pri nas.