Novi ruski lastniki Elana so se odločili, da begunjska družba ne bo več proizvajala skakalnih smuči, na katerih sta vrhunske rezultate dosegala oba skupna zmagovalca svetovnega pokala v smučarskih skokih Slovenec Peter Prevc in Japonka Sara Takanaši. Takšne odločitve ni pričakoval nihče. Zaposleni so ogorčeni. »Res je, da so skakalne smuči v proizvodnji predstavljali zanemarljiv delež, prej kot dobiček so prinašale izgubo. Kljub temu je odločitev lastnikov, da ukinejo njihovo proizvodnjo na vrhuncu uspehov slovenske reprezentance, nerazumljiva. Upam, da vedo, kaj počnejo, in da ne bo čez kakšno leto ugotovili, da se še česa drugega ne splača več izdelovati,« je za Dnevnik pojasnil predsednik Elanovega sindikata Dušan Ferjan. Po njegovem prepričanju bi ravno na račun uspeha smučarskih skakalcev novi lastniki iz družbe lahko naredili uspešnico.

Sredstva bodo preusmerili drugam

Iz Elana so včeraj sporočili, da se je vodstvo zaradi novih strateških usmeritev razvoja znamke odločilo, da ne bo več sponzoriralo programa skakalnih smuči. »Ta program je bil marketinški in ne prodajni, pri čemer je v strukturi izdatkov za marketing predstavljal pomemben delež,« so poudarili v družbi. Sredstva iz skakalnega programa nameravajo preusmeriti v aktivnosti za krepitev znamke na ključnih trgih, kjer sponzorstvo skakalnega športa doslej ni prineslo želenih učinkov (ZDA, Kanada, Francija), in v preoblikovanje trženjskih aktivnosti v smeri digitalnega marketinga.

Po zatrdilih Elana si želijo poiskati prevzemnika programa skakalnih smuči, ki bi lahko na osnovi dolgoletnih izkušenj in nabranega znanja uspešno nadaljeval proizvodnjo. Dogovori v tej smeri še potekajo. Toda po opozorilih naših virov na smučeh za smučarske skoke ne bo nikoli več pisalo Elan. Dokončne dogovore nameravajo v družbi razkriti, ko in če se jim uspe dogovoriti za nadaljevanje proizvodnje skakalnih smuči.

Prevc odločitve še ne komentira

Peter Prevc je za novico izvedel ob koncu dopusta, saj slovenska reprezentanca danes začenja priprave na novo sezono, vendar odločitve Elana ni bil pripravljen komentirati. »Peter bo pred medije prvič stopil tretjega maja,« je pojasnil tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomi Trbovc. SZS o odločitvi Elana še ni bila uradno obveščena in čaka na sestanek z vodstvom podjetja.

»Odločitev Elana je za nas velik udarec po nacionalni in športni plati. Vse, kar je v naši moči, bomo naredili, da bi v Sloveniji nadaljevali proizvodnjo skakalnih smuči. Niso pomembne le za naše reprezentance, ampak tudi za skakalne klube, v katere je po zadnjih uspehih izjemno velik vpis otrok. Načrt je, da ekipa, ki je skrbela za razvoj smuči v Elanu, prestopi na našo stran in najdemo podjetje, ki bo izdelovalo vrhunske skakalne smuči v Sloveniji pod novo blagovno znamko. V razvoju skakalnih smuči je veliko znanja, h kateremu so s svojimi nasveti pripomogli tudi naši tekmovalci,« je povedal Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS.

Izbira ni prav velika

Če se načrt SZS s proizvodnjo smuči v Sloveniji pod novo blagovno znamko ne bo izšel, ne bo velike izbire pri iskanju novega opremljevalca. Razen Elana, ki naj bi izdelal okrog 3000 parov skakalnih smuči na leto, skakalne smuči trenutno proizvajata le Fischer (izmed Slovencev na njih skače Robert Kranjec) in Sport 2000 (Jurij Tepeš, Anže Lanišek), saj se je umaknil tudi fluege.de.

Ob skakalcih izmed znanih zimskih športnikov na smučeh Elan tekmuje le še Filip Flisar v smučarskem krosu, medtem ko je bil v alpskem smučanju najbolj prepoznaven obraz Italijan Massimo Blardone, ki pa je po letošnji zimi sklenil sezono.

Rast prihodkov in dobička

V minulem letu je Skupina Elan dosegla 71,3 milijona evrov konsolidiranih prihodkov od prodaje, kar je bilo za pol milijona evrov več kot leto pred tem. Medtem ko je čisti dobiček leta 2014 znašal 840.000 evrov, se je lani zvišal na 3,8 milijona evrov. V prvih treh mesecih letošnjega leta so se prihodki od prodaje v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za tretjino, predvsem na račun divizije vetrne elektrarne. Poleg tega Elan izdeluje še smuči za alpsko smučanje, plovila in športno opremo.

Od konca marca ožjo vodstveno ekipo Elana sestavljajo še trije tujci. Glavna neizvršna direktorica je postala Michaela Stitz, nekdanja podpredsednica ter generalna direktorica za srednjo in vzhodno Evropo pri enem od vodilnih globalnih proizvajalcev športne opreme Nike. Nekdanji podpredsednik marketinga pri Reeboku in Adidasu za azijsko-pacifiško regijo in nekdanji direktor za blagovne znamke pri Salomonu Pascal Aymar je postal drugi neizvršni direktor. Glavni izvršni direktor pa je postal direktor londonskega kreditnega investicijskega sklada Jeffrey Tirman. Medtem ko nekdanja predsednica uprave Andreja Košir s koncem aprila odhaja iz družbe novim izzivom naproti, nekdanji član uprave Leon Korošec ostaja zaposlen v Elanu.

Spomnimo, usoda Elana je vrsto let visela na nitki, dokler ga lani ni prevzela ruska investicijska skupina VR Capital, ki upravlja največji tamkajšnji sklad tveganega kapitala.