V petek, 22. aprila, se v Novem mestu po treh uspešnih lanskih dogodkih obeta prva letošnja Noč nakupov, ki je veliko več kot zgolj nočno nakupovanje. V prvi vrsti gre za povezovanje trgovcev in drugih podjetnikov ter za oživljanje starega mestnega jedra.

»Obuditi želimo navado, da bi meščani spet prihajali v mesto. Ko smo se podjetniki povezali, je začela v mestu prevladovati bolj pozitivna energija. Že prva Noč nakupov junija lani je presegla vsa naša pričakovanja, kar nam je dalo dodaten zagon. Dobili smo upanje, da lahko združeni res nekaj premaknemo,« pravi Ana Petančič iz zavoda Grem v mesto, ki je nastal iz lani ustanovljene civilne iniciative z enakim imenom. Zavod združuje okoli 60 gostincev in trgovcev v mestnem jedru pa tudi banke, turistično agencijo, odvetniške pisarne.

Bilo je povezovanje iz obupa

Glavni povod za lansko ustanovitev civilne iniciative je bila napoved o zapiranju starega mestnega jedra za promet. »To je bilo po več desetletjih prvo samoorganiziranje in povezovanje. Dejansko je šlo za povezovanje iz obupa, na prvem lanskem sestanku se nas je zbralo skoraj sto,« pravi podjetnica Jasna Šinkovec. A mestno jedro se ni zaprlo, civilna iniciativa pa je o(b)stala, se povezala z občino ter s konkretnimi predlogi začela aktivno sodelovati pri reševanju urbanistične zasnove mesta in prometnega režima.

Po besedah župana Gregorja Macedonija si je tudi občina želela čim prej vzpostaviti skupni jezik z vsemi akterji v mestu. »Mestno jedro ima seveda tako svoje prednosti kot tudi omejitve. Naša naloga pa je, da bi bilo teh prednosti čim več,« pravi. »Potrebujemo producente, ki bodo znali sami stati za dogodki in prireditvami. Občina pa mora ustvariti pogoje, da bo ta organizacija čim lažja.«

Zavod Grem v mesto je letos kandidiral tudi za sredstva v okviru javnega poziva za razdeljevanje proračunskih sredstev občine za dogodke in prireditve, na voljo je bilo okoli 300.000 evrov. Koliko sredstev jim bo uspelo pridobiti, še ni natančno znano. Po besedah Macedonija naj bi občina delovanje zavoda podprla izdatneje kot v lanskem letu, ko je pomagala z več kot 8000 evri, predvsem za materialne stroške, kot so priprava elaboratov za zaporo mesta, varnostniki in podobno.

Veselijo se nove podobe mesta

Podjetnike v mestu zdaj nekoliko skrbi le, kako bo mestno središče živelo med obnovo, ki jo napoveduje občina in ki bi se lahko pričela že v drugi polovici letošnjega leta. Toda hkrati se, kot pravi Petančičeva, podjetniki veselijo nove podobe mesta. Kot ob tem poudarja župan, nikoli ni bilo govora o popolni zapori mestnega jedra, ampak predvsem o spremenjenem prometnem režimu. »Na dolgi rok bo del Glavnega trga res namenjen samo pešcem. Dostop z avtomobili v mesto jedro bo še vedno mogoč, a bo treba spremeniti nekatere navade, hkrati pa seveda zagotoviti dovolj parkirišč.«

Po besedah Šinkovčeve so si tudi podjetniki v mestu že dolgo želeli nekakšen stalni prireditveni prostor med gostiščema Na trgu in Pri vodnjaku. »Če je dovolj vsebin in dogajanja v mestu, so to zagotovo opravičljivi razlogi za zaprtje njegovega dela. Mesto zapreti samo po sebi pa seveda ne bi bilo smiselno,« dodaja.