Potem ko so že pred desetimi dnevi ljutomerskemu čebelarju poginile čebele iz šestnajstih panjev, so včeraj na republiški upravi za zaščito in reševanje poročali o novih poginih čebel na širšem območju Ljutomera. »Operativno-komunikacijski center murskosoboške policijske uprave je tekom dneva prejel pet prijav o pomoru večjega števila čebel na območju Ljutomera,« je v imenu Policijske uprave Murska Sobota prijavljene pomore čebel potrdila tudi predstavnica za odnose z javnostmi Suzana Rauš ter dodala, da so policisti o pomorih obvestili pristojne službe in o prijavljenih dogodkih že začeli zbirati obvestila.

O poginu čebel so včeraj dopoldne namreč poročali čebelarji iz Godemarcev, Precetincev, Gajševcev, Male Nedelje in Ključarovcev. »Sumimo, da gre za zastrupitev,« je pojasnila veterinarka in specialistka s področja zdravstvenega varstva čebel iz Nacionalnega veterinarskega inštituta Vida Lešnik, ki si je včeraj ogledala prizadete čebelnjake. Ob tem je strokovnjakinja še pojasnila, da bo več informacij o vzrokih za pomor čebel najverjetneje znanih že danes. A četudi bi bil vzrok, zakaj so čebele poginile, znan takoj, okoliški čebelarji prav veliko možnosti za zaščito svojih čebel pred morebitno nevarnostjo ne bi imeli. »Čebel ne moremo na primer zapreti v čebelnjake, saj bi tam poginile,« je pojasnil podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, član pomurskega upravnega odbora zveze in čebelar Janez Vencelj.

Ker novih prijav pomorov včeraj v popoldanskem času ni bilo, Lešnikova sicer predvideva, da so čebelarji včeraj že preverili stanje v svojih čebelnjakih, tako da novih prijav pomorov, ki bi bili povezani z včerajšnjimi, v prihodnjih dneh ne pričakujejo. žir