Minuli konec tedna se je začel kulinarični mesec, v katerem sodeluje 22 gostincev na poti od zgornje Vipavske doline do Ajdovščine in vzdolž poti ob reki Vipavi čez obrobje Krasa vse do reke Soče. Kulinarični mesec bo vrhunec dosegel 8. in 9. maja, ko bo na renesančnem dvorcu Zemono potekal jubilejni deseti festival Okusi Vipavske, kjer v glavni vlogi nastopajo vinarji.

Sestavine, ki so jih uporabljale že babice

V razvojni agenciji ROD Ajdovščina, kjer so lani poleg tradicionalnega dogodka na Zemonu prvič pripravili tudi kulinarični mesec, v katerem so sodelujoči gostinci predstavili svoje veščine po ugodnejših cenah, so letos k sodelovanju pritegnili pravzaprav vse, ki v Vipavski dolini nekaj veljajo. »Kulinarični mesec je poseben izziv za vse kuharje, ki razmišljajo o hrani na drugačen način. V tem primeru kuhanje ni le navadno združevanje različnih sestavin, ampak vrhunski preplet tradicije in sodobnosti ter poznavanja značilnosti sestavin, ki so doma na Vipavskem. To so sestavine, ki rastejo na naših travnikih, vrtovih oziroma njivah in jih vzredijo v domačih hlevih. Skratka, gre za sestavine, ki so jih pri kuhi uporabljale že naše none, zdaj pa jih na sodoben in inovativen način spajajo nove generacije kuharskih mojstrov,« je povedala Tanja Krapež iz razvojne agencije ROD.

In kje vse se bodo lahko ustavili obiskovalci na kulinaričnem križarjenju po Vipavski dolini? Tisti, ki jih zadovolji že vipavska jota z dobro domačo klobaso in kuhanimi štruklji, si bodo to na primer lahko privoščili v Ošteriji Furlan v Braniku. Za tradicionalni obed bodo odšteli šest evrov. Če pa bodo oštirki vrgli na mizo 25 evrov, jim bo ta postregla s pomladno frtaljo, mineštro s šparglji, ravioli s klobaso, svinjsko ribico, ovito v panceto, domačo koruzno polento, radičem z jajcem, žajbljevim sorbetom in vipavskimi štruklji. Za nameček bodo dobili še kavo in se ga rahlo opili s hišnimi žganji.

Od muflona do zelenovega sladoleda

Najdražji meni, sestavljen iz sedmih hodov, ponuja kuharski mojster Tomaž Kavčič z Zemona. Za 75 evrov, resda z vinom, bo med drugim postregel s postrvjo, ki jo bo dimil pred gosti, in z govejimi ličnicami s peteršiljem ter korenjem v treh agregatnih stanjih. Njegovi gostje se bodo sladkali tudi s sladoledom iz grozdja avtohtone vipavske sorte zelen. Za petičneže bo skrbel tudi chef Matej Tomažič z domačije Majerija, ki bo za 70 evrov (z vinom) med drugim kristaliziral pomlad na jogurtu in medu, ponudil pehtranove rezance s paradižnikom, bezgovim cvetjem in vaniljo, kot glavno jed na meniju s sedmimi hodi pa bo postregel muflonov file v omaki iz bezgovih cvetov, čemur bo dodal še sirov mošnjiček in sotirano špinačo. Avtorska dela bodo v posebne menije zapakirali tudi zvezdniki iz Pikola in kromberške restavracije Dam. Na turistični kmetiji Arkade v Črničah bo Jordan Cigoj promoviral najbolj divjo med domačimi svinjami – mangulico, glede na ceno in ponudbo pa se zanimiv obed obeta tudi v solkanski Ošteriji Žogica ter v Zaloščah na domačijah Lisjak 1956 in Saksida. Menije, cene, urnike in preostale podrobnosti si lahko ogledate na naslovu www.okusi-vipavske.si.