S poslanim sporočilom o suspenzu štirinajstih reprezentanc s tekmovanj pod okriljem Fiba Europe je evropska podružnica Mednarodne košarkarske zveze Fiba na področju stare celine sprožila velik vihar. Do danes so imele zveze možnost dokazati, da navedbe o sodelovanju njihovih klubov z ECA (podjetje, ki upravlja evroligo in evropski pokal) ne držijo. Košarkarska zveza Slovenije je po redni seji izvršnega odbora sporočila, da »bo na Fibo naslovila vprašanje, na osnovi česa je suspendirala njeno moško člansko reprezentanco iz njenih tekmovanj, glede na to, da KZS v ligi ABA nima niti svojega deleža niti ne možnosti glasovanja za njene odločitve. KZS bo Fibi predlagala, da problematiko rešuje na relaciji med njo in ligo ABA.«

Cedevita: Naj nas izključijo

Pri drugih zvezah na jadranskem prostoru je Fiba Europe deloma dosegla svoj namen. Upravni odbor Košarkarske zveze BiH je tako Igokei poslal dopis, v katerem jo poziva, naj izstopi iz lige ABA, ki je z ECA podpisala štiriletni dogovor o sodelovanju, saj bo v nasprotnem primeru suspendirana iz državnih tekmovanj. Skoraj identično se je odzvala hrvaška košarkarska zveza. »Če Cedevita ne bo preklicala podpore ECA, jo bomo morali suspendirati, saj moramo zaščititi interese hrvaške košarke. Zame sta reprezentanca in domače prvenstvo sveti. Če nekdo misli, da je njegova prihodnost liga ABA, naj jo igra. Mi kot zveza pa se moramo držati pravil Fibe. Ali je to korektno ali ne, naj presodijo drugi,« je povedal predsednik hrvaške zveze Ivan Šuker. Medtem ko Igokea zvezi BiH še ni odgovorila, se je predsednik Cedevite na besede Šukerja nemudoma odzval. »Za svojimi odločitvami odločno stojimo. Igrali bomo v evropskem pokalu. Če nas želi zaradi tega hrvaška zveza vreči iz državnega prvenstva, naj to kar stori. Morda je to celo nekomu v interesu. No, tudi v tem primeru so pravne stvari jasne. Nemudoma bi tožili zvezo, saj nismo prekršili niti enega pravila, tudi vse pristojbine plačujemo redno,« je povedal Mladen Veber.

Bolj diplomatska je Košarkarska zveza Srbije, ki je na sestanku s klubi iskala rešitve in s prstom ni nemudoma kazala na Partizan. Predsednik Dragan Đilas je v preteklih dneh naslovil pismo tako na Fibo Europe kot ECA, v katerem je strani pozval, naj v dobro košarke zgladita nesoglasja in organizirata skupno tekmovanje. Napeto je tudi v Italiji, kjer so se sestali vodilni možje zveze, državnega tekmovanja legabasket in treh klubov, ki so podpisali triletni dogovor z ECA za sodelovanje v evropskem pokalu – Reggio Emilia, Sassari in Trento. Slednjim je bila ponujena tudi možnost, da naslednjo sezono igrajo v evropskem pokalu, nato pa se mu odpovejo, kar so nemudoma zavrnili.

Kako Fibo Europe sploh jemati resno

Medtem ko Fiba Europe čaka na uraden odziv suspendiranih zvez, je na Mednarodno košarkarsko zvezo Fiba naslovila zahtevo po izključitvi suspendiranih reprezentanc tudi z olimpijskih iger in kvalifikacij za olimpijske igre. Vodilni možje obeh organizacij se bodo za skupno mizo usedli v soboto in nedeljo, ko bodo sprejeli odločitev. Fiba Europe je v vmesnem času pri nekaterih zvezah že poizvedovala, ali bi bile pripravljene gostiti kvalifikacije za olimpijske igre, če bi pravico do tega izgubili Srbija in Italija.

A pozor. Fiba Europe je vprašanje naslovila na finsko in češko zvezo. Kaj je v tem spornega? Finski klub Bisons Loimaa nastopa v ligi VTB, ki je z ECA tako kot liga ABA podpisala pogodbo o prehajanju v evroligo in evropski pokal, enako kot češki Nymburk, ki je z ECA podpisal celo individualno pogodbo o sodelovanju v evropskem pokalu. A začuda se omenjeni državi nista znašli na črnem seznamu Fibe Europe. Kako slednjo v celotni zadevi potem sploh jemati resno? In še to. Če bo Fiba podprla svojo evropsko podružnico in z olimpijskih iger izključila Španijo in Litvo, iz kvalifikacij pa Srbijo, Italijo, Grčijo, Hrvaško in Turčijo, se bo potem držala lastnih načel in enako storila z reprezentanco ZDA, kjer najboljši klubi prav tako nastopajo v zaprti in zasebni ligi NBA, ki ni pod okriljem ameriške košarkarske zveze? Odgovor je jasen vnaprej.