Finančne in gospodarske družbe z Otoka, vlagatelji in bančniki iz londonskega Cityja živijo v strahu pred referendumom o morebitni odcepitvi Velike Britanije od EU. Napetosti stopnjujejo napovedi o novi gospodarski krizi in dolgotrajnem osiromašenju britanskega gospodarstva v primeru brexita.

Realen ali preveč dramatičen?

Britanski finančni minister George Osborne je včeraj postregel z novimi skrb vzbujajočimi izračuni. Napovedi o »kanadski odcepitvi«, ki jo zagovarja londonski župan Boris Johnson in po kateri bi Britanci tako kot Kanadčani ekonomsko prosperirali s sklepanjem bilateralnih trgovinskih sporazumov in alians z večjim krogom držav, očitno ne držijo vode. Vladni izračuni namreč kažejo, da bi Velika Britanija v primeru uresničitve te vizije odprla vrata krizi in ekonomski stagnaciji. Gospodarstvo bi se namreč do leta 2030 skrčilo za več kot šest odstotkov. Izgubljena rast preračunana na raven gospodinjstev bi vsako izmed njih osiromašila za 4300 britanskih funtov na leto (približno 5400 evrov ali 450 evrov na mesec). Pri tem seveda ne gre pozabiti, da ima vsak politični pa tudi ekonomski argument dve plati. Osborne, ki si želi, da bi Velika Britanija ostala v EU, in pravi, da so ocene realne, je po mnenju Johna Redwooda, člana konservativne stranke v parlamentu, preveč dramatičen.

Strah se plazi po Cityju

A težava zagovornikov brexita ni zgolj ocena Osbornovega ministrstva, temveč cela vrsta novih mrkih napovedi. Konec marca je revizijska hiša PricewaterhouseCoopers (PwC) ocenila, da bi odcepitev Britancem prinesla resen ekonomski šok, ki bi lahko privedel do ukinitve 950.000 delovnih mest – več kot je v Sloveniji vseh delovno aktivnih (914.000).

Zaradi nove študije PwC, objavljene pred nekaj dnevi, se tresejo hlače zaposlenim v londonski finančni četrti City. Brexit naj bi namreč do leta 2020 odnesel od 70.000 do 100.000 zaposlitev. Finančni sektor bi se do konca desetletja lahko skrčil za kar 9,5 odstotka, do konca leta 2030 pa bi gospodarstvu povzročil dodatnih pet milijard funtov izgube vrednosti. Takšne napovedi logično plašijo vlagatelje. Zaupanje v britanski funt, katerega vrednost bi ob uresničitvi brexita verjetno strmoglavila, vztrajno upada. V pol leta je izgubil že 12 odstotkov vrednosti proti evru.