»Mobilna vojaška bolnišnica Role je rešila mnogo življenj,« je ob predaji poročila o dejavnosti v njej dejal direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar. »Zaznamujemo zaključek izziva, ki se je za vse srečno končal,« je dodal, preden so vojaški tovornjaki z dvorišča jeseniške bolnišnice odpeljali še zadnje zabojnike mobilne bolnišnice. Čeprav sta bila njihova postavitev in vzpostavljanje vseh funkcij dolgotrajna, so šotore pospravili v pičlih dveh dneh.

Bolniki, ki so bili nad zunanjostjo začasnih urgentnih prostorov zadnje leto vidno presenečeni, so bili s storitvami v njih kljub vsemu zadovoljni, je dodal Poklukar. »Grozno je, če v 21. stoletju vidiš in slišiš, da greš v bolnišnico v šotor. A ko so se bolniki iz šotora vračali, so omenjali, da so na to dejstvo povsem pozabili,« je povedal. Da večjih pretresov bolniki zaradi oskrbe v šotorih niso doživljali, pa je po njegovih besedah pokazala tudi anketa med njimi. »Bolniki so bili zadovoljni tako s prostori kot z delovanjem zdravniškega osebja v njih,« je dodal Poklukar.

Prvič zares, ne le za vajo

Ne le za bolnike in zdravstveno osebje, delovanje vojaške bolnišnice Role 2 je bilo nekaj posebnega tudi za Slovensko vojsko, je včeraj poudaril načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman. Vojaška bolnišnica, ki so jo sicer v preteklosti že uporabili na nekaj vajah in usposabljanjih, so namreč prvič preizkusili v resničnem bolnišničnem okolju. Za krajši čas in v manjšem obsegu je bila sicer nameščena pri bolnišnicah Murska Sobota in Maribor. A na Jesenicah je delovala kar 278 dni.

Od lanskega 1. marca do 12. decembra je vojaška bolnišnica sprejela skorajda 30.000 bolnikov, ki so potrebovali pomoč urgentne internistične službe, urgentne kirurške službe, kontrolne kirurške službe ali pa male in rentgenske posege. Nujno medicinsko pomoč lahko bolniki na Jesenicah že od decembra dobijo v novem urgentnem centru, a so vojaško bolnišnico na Jesenicah pustili za vsak primer, saj bi ob morebitnih težavah v novih prostorih lahko bolnikom na Gorenjskem pomagali edino v šotorih ali pa bi se morali po pomoč odpeljati v Ljubljano. »Po štirih mesecih dela v urgentnem centru ocenjujem, da te nevarnosti ni več,« je prepričan Poklukar.

Kljub vojaškim razmeram pravo razkošje

Sicer pa je vojaška bolnišnica bolnikom in zaposlenim po besedah Poklukarja ponujala več prostora in boljšo organizacijo dela kot stara utesnjena urgenca v prostorih bolnišnice. V notranjosti so s pomočjo civilne zaščite uredili dodatne sanitarije, namestili so predelne stene, ki so bolnikom zagotavljale zasebnost. Uredili so tudi nadstreške za osem reševalnih vozil, tako da bolnikom ni bilo treba med prevozom iz reševalnega vozila do urgentnih prostorov gledati »milega neba«.

Jeseniški zdravniki in urgentno osebje so pod šotori v povprečju oskrbeli več kot sto bolnikov na dan. S tem so močno, kar za desetkrat, presegli pričakovane zmogljivosti vojaške bolnišnice, je poudaril Osterman. Njene zmogljivosti naj bi namreč bile zgolj oskrba okoli desetih bolnikov na dan. Vse ugotovitve o delu v Role 2 pa so v jeseniški bolnišnici skrbno zapisali v poročilo, ki bo Slovenski vojski močno v pomoč pri nadaljnji uporabi »šotorov za reševanje življenj«. Svoje izkušnje v njih so med obratovanjem na Jesenicah na usposabljanju pridobili tudi pripadniki vojske. »Vse to bo izjemno pomembno, če bo mobilno vojaško bolnišnico potrebovala še katera od slovenskih bolnic,« je poudaril Osterman.

Z Jesenic so vojaško bolnišnico Role 2 včeraj premestili v Cerklje. Tam jo bodo predvidoma ponovno uporabili jeseni, ko se bo začela vaja Odločen odgovor, ki jo Slovenska vojska pripravlja skupaj z zavezniki.