V desetih mestih od Kopra do Ormoža v teh dneh znova potekajo Slovenski dnevi knjige, in sicer že enaindvajsetič zapovrstjo. Praznik knjig se je v Mariboru začel že v petek, knjižne stojnice v osrčju Ljubljane pa so knjige zasedle danes in bodo tam še do petka. Krovna tema letošnjega festivala v prestolnici je »Nazaj v podzemlje«, s čimer želi organizator, Društvo slovenskih pisateljev, osvetliti vse, kar smo zamolčali, potisnili na margino, spregledali ali prepovedali. Sicer pa program debat, predavanj, avtorskih projektov, pri katerih sodelujejo tudi nevidni člani družbe, recimo Kralji ulice, vabi v podzemlje tudi povsem dobesedno – nekaj dogodkov bo namreč v naslednjih dneh potekalo tudi pod površjem mesta.

Podzemna predavanja in debate

V Ljubljani se s knjižnimi izdajami, starejšimi seveda po znižani sejemski ceni, predstavlja 28 založnikov. Kot že prejšnja leta svoje stojnice tudi letos nista postavili založbi Goga in LUD Literatura, ki sta program pripravili v prostorih svojih uredništev. Kljub debati, ki so jo imele založbe humanistične literature +a jesenskem knjižnem sejmu o tem, da si stojnic na tovrstnih dogodkih manjše založbe več ne morejo privoščiti, je mogoče na Stritarjevi med drugim brskati tudi med knjigami založb Studia Humanitatis, *cf., Sophia in Društva za teoretsko psihoanalizo (Analecta).

Podzemna predavanja se bodo lotila tematik, kot je samomor v sodobni kulturi in literaturi, o čemer bo že jutri predaval Žiga Valetič. V eni od Debat iz podzemlja se bo v sredo zvečer Svetlana Slapšak z literarnimi gostjami pogovarjala o nevidnosti starejših žensk v sodobni družbi in literaturi. Na več sejemskih dogodkih bodo sodelovali tako slovenski kot tuji literarni gostje, recimo hrvaški pisatelj Robert Perišić ter mlajša latvijska pisateljica Daina Tabuna.

Literarne nagrade bosta v sredo podelila KUD Sodobnost International in Društvo slovenskih literarnih kritikov, dnevi knjige pa se bodo končali v petek, ko bosta pankerja Damir Avdić in Esad Babačić nastopila s komadom Nikoli ni čas za Frankfurt. Sobota bo rezervirana zgolj za branje v spomin Alešu Debeljaku v zaklonišču pod Argentinskim parkom.

Sad spoznanja

Na včerajšnji otvoritvi je majhno množico ljubiteljev branja – večji del se jih je že zgrnil med knjižne stojnice – nagovoril predsednik DSP Ivo Svetina, ki je kritiziral dejstvo, da se odprtja festivala letos ni uspelo udeležiti niti enemu predstavniku ministrstva za kulturo. »Kot kaže, so vsi skrajno zasedeni, upam pa, da bo silna zaposlenost obrodila tudi kak sad, četudi kisel ali grenak,« je Svetina namignil na majavi ministričin stol. Ozračje je nekoliko sprostil nastop »dežurnega zaničniškega odmaševalca« Andreja Rozmana - Roze, hudomušno noto pa je uspelo ohraniti tudi duu Dolly Bad, torej vedno provokativnemu pesniku Tomislavu Vrečarju in Andreju Bizjaku.