Točno opoldne so se kajakaši na čolnih z Bohinjskega jezera odpravili proti Savi Bohinjki, kar je del na 35-dnevnega veslanja po Balkanu. Zbrali so se kajakaši iz vse Evrope, pod vodstvom nekdanjega olimpijca Roka Rozmana pa bodo na svoji poti ozaveščali o pomenu zadnjih divjih rek v Evropi.

Poziv k premisleku

Kot poudarjajo, se med Slovenijo in Albanijo brez premisleka načrtuje gradnja 2.700 jezov v zavarovanih območjih, habitatih ogroženih vrst in brez vključevanja lokalnih skupnosti. V veliko teh načrtov so vključene tudi banke in podjetja iz zahodno evropskih držav, Avstrije, Nemčije in Italije.

Rok Rozman, ki se je s tem dogodkom tudi simbolično poslovil od veslaške kariere in presedlal v kajak, je ob tem povedal: »Profesionalnemu športu sem namenil večino življenja, a sem na srečo vedno imel vizijo, daljšo od konice čolna. Prav kariera profesionalnega športnika me je naučila najpomembnejših reči v življenju, ki so potrebne, ko loviš svoje prave sanje; dandanes sem biolog ribič, ekstremni kajakaš in naravovarstvenik - prav to, kar sem si vedno želel in ne potrebuje druge vizije.«

Akcijo so začeli na Gorenjskem

Koordinator kampanje Ohranimo modro srce Evrope Ulrich Eichelmann pa je ob tem poudaril, da so reke Balkana več kot le zaloge megavatnih ur.

Karavana bo preveslala 18 po njihovem najlepših, neokrnjenih rek balkanskega polotoka. Medtem ko se danes zadržujejo na Savi Bohinjki, se bodo jutri podali na veslanje na Savo Dolinko.