Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokić je pri 35 letih še enkrat več potrdil, da se odlično sooča s stresom. Olimpijske kvalifikacije so namreč vsa leta, odkar se je prebil v svetovni vrh, ena najtežjih tekem, še tretjič zapored pa jih je opravil z odliko. V Halmstadtu se je Tokić zbral ob pravem času, potem ko mu v predtekmovalni skupini ni kazalo najbolje. V izločilne boje se je uvrstil skozi šivankino uho. V bojih na izpadanje je igralec Saarbrückna našel svojo staro igro ter uprizoril namiznoteniško simfonijo. Z njo je mlajšim tekmecem, ki bodo krojili evropski vrh v naslednjem desetletju, pokazal, da jih čaka še zelo trnova pot do slave. Poleg Nemca Dimitrija Ovčarova, zmagovalca lanskih evropskih iger v Bakuju, so od včeraj evropski potniki za olimpijski Rio de Janeiro še Nemca Timo Boll in Bastian Steger, Grk Panajotis Jonis (premagal je Belorusa Samsonova), Portugalca Marcos Freitas in Tiago Apolonia, Rus Aleksander Šibajev in Šved Pär Gärell.

»Glede na to, da je v Halmstadtu nastopila vsa evropska smetana, smo dobili lep vpogled, kje smo trenutno. Tokić si je z uvrstitvijo v četrtfinale zaslužil olimpijsko vozovnico. Prvi dan sodelovanja še nisva bila uglašena, saj kot trener in igralec nisva bila skupaj nekaj let. Drugi dan je bil Tokić pravi, našel je svojo igro, bil je motiviran, kar je odlično izkoristil. Želel si je tega uspeha in ga dosegel, zato si zasluži le pohvale,« je najboljšega slovenskega igralca pohvalil vršilec dolžnosti članskega selektorja Jože Urh. »Pohvalil bi tudi Darka Jorgića in Jana Žibrata. Prvi je dokazal, da je izjemen potencial. Ima igro, ki mu odpira vrata med najboljše evropske igralce. Ker je star 18 let, še preveč obžaluje zapravljene priložnosti. Namesto da bi se osredotočal na naslednjo točko, še premleva prejšnjo. Žibrat je v daljših izmenjavah zelo napredoval. Nihče ga ni nadigral. Če dodamo, da ima slovenski namizni tenis poleg omenjene trojice še najmanj tri obetavne igralce, se nam za prihodnost ni bati,« je sklenil Urh. Po Pekingu in Londonu bo imel slovenski namizni tenis v podobi Bojana Tokića tudi v Riu de Janeiru enega in edinega olimpijca.

Evropski igralci in igralke, ki si na prvem turnirju niso priborili olimpijske vozovnice, se za zadnja tri mesta v Halmstadtu borijo na dvodnevnem turnirju na izpadanje. Prva od Slovencev je včeraj v ring stopila Alex Galić, ki je bila z 0:4 slabša od Romunke Elizabete Samara. Darko Jorgić je proti Špancu Alvaru Roblesu dobil en niz, podobno kot Jan Žibrat proti Poljaku Danielu Goraku. »Alex je imela precej smole pri žrebu. Škoda, ker ni dobila kakšne tekme več, saj bi si lahko krepko izboljšala položaj na svetovni lestvici,« je iz Švedske sporočila ženska selektorica Vesna Ojsteršek.