Lastniki niso uslišali prošnje

Dragan Kuntar, novi lastnik bara Time Art na Štihovi 13, je podjetje SPL, ki je upravnik obeh stavb, vprašal, ali bi lahko dobil kartico, s katero bi Ani Pavšek omogočil dostop do svojega lokala. Odgovor je bil negativen.

»Kot novi lastnik lokala sem navezal stik z upravnico in jo prosil, ali mi lahko pri tem pomaga. Rekla je, da lastniki tega ne bodo dovolili. Prosil sem jo, ali me lahko povabijo na sestanek lastnikov, da vidimo, kdo je proti in kdo ne,« je razložil Kuntar. Na skupščino lastnikov ga niso povabili, čeprav je dejal, da je pripravljen poravnati stroške obratovanja in čiščenja dvigala ter da bi dvigalo in prehod uporabljali le invalidi, ki si želijo zahajati v njegov bar. »V vse privolim. Ampak nočejo slišati o tem. Ko sem upravnico povpraševal o tem, najprej nisem dobil nobenega odgovora, odgovorila mi je šele, ko sem zagrozil z mediji.«

Upravnica mu je nato predlagala, naj se za soglasje dogovori z etažnimi lastniki. Ti so na zboru lastnikov 18. marca zavrnili možnost uporabe prehoda osebam, ki niso lastniki in upravniki stavbe na Vurnikovi 2, torej tudi lastnikom prostorov v sosednji stavbi na Štihovi 13. To so, kot so nam sporočili s SPL, storili »odločno in soglasno«. Kuntar je upošteval nasvet in res potrkal na vrata lastnikov, dva sta mu dala pozitiven odgovor, dva negativen, nekateri so se, kot je dejal, izmikali, češ da so le najemniki, in ne lastniki prostorov.

Podjetje SPL smo vprašali, katere lastniške pravice bi bile kršene lastnikom prostorov na Vurnikovi 2, če bi invalidki dovolili uporabljati dvigalo in prehod, ki vodi do Štihove 13. Odgovorili so, da se težko opredelijo glede tega vprašanja, in dodali: »Zagotovo invalidni osebi  nihče ne želi onemogočati dostopa, vendar je v preteklosti prihajalo do zlorab, kar je glavni razlog za to, da lastniki pri odločitvi vztrajajo.« Na SPL so zatrdili, da bodo mnenje o ureditvi dostopa skušali pridobiti od lastnikov na Štihovi 13, torej od lastnikov stavbe, v kateri je lokal Time Art, in da kot upravnik več ne morejo storiti. To vprašanje so uvrstili na dnevni red zbora etažnih lastnikov, ki bo maja. Predstavili jim bodo stroškovni in izvedbeni vidik za več tehničnih rešitev, kot so gradnja dvigala, zapornice in dvižnega stebrička, o morebitni investiciji pa bodo odločili lastniki.

Andraž Rožman