O tem se vsak teden prepričamo na naših vzporednih testih, še nazorneje pa je to potrdil veliki primerjalni test malih športnih terencev, ki ga na dveh straneh objavljamo tokrat. Ta je pokazal številne razlike med posameznimi avtomobili, na tej podlagi pa smo navsezadnje lahko naredili sklep, ki bi moral biti v nakupnem procesu glavno vodilo vsem potencialnim kupcem. In to ni le, da preden kupite avto, tega dodobra preizkusite (to bi moralo biti že samoumevno), temveč da svojega kandidata tudi primerjate z vsaj nekaj konkurenčnimi avtomobili! Pred nakupom se torej dogovorite za vsaj tri, štiri testne vožnje (več je v vsakem primeru bolje), po možnosti v kar se da kratki časovni razdalji med enim, drugim, tretjim... Le tako boste lahko občutili razlike in se prepričali, da ste kupili to, kar vam najbolj ustreza.

Seveda obstajajo objektivna merila, po katerih avto lahko ocenimo, a vendar že stari latinski rek pravi: »De gustibus non est disputandum« (približen prevod: »O okusih se ne razpravlja«). Zato je povsem mogoče, da je neki avto objektivno najboljši, pa se vam zdi grozno grd, ali pa najslabši, a ima edini ravno to, česar si neskončno želite. Da se odlično pelje skozi ovinke, pa je za vas to nepomembno, ali da je zelo prostoren, pa se pelje slabo, vam pa je pomembno le, kako se počutite za volanom... Lep primer dobre prakse je kolega, ki je avto kupil pred dvema tednoma. Po dolgem poizvedovanju je ugotovil, da njegovim zahtevam ustreza pet štirikolesnikov, s kakšnim kompromisom še eden več. Bil je četrtek, vzel si je dopust in drugega za drugim preizkusil vseh pet kandidatov in enega »kompromisnega«. Da, pri resnih ponudnikih se zagotovo da dogovoriti za uro in dan preizkusa, ki vam ustreza. In na koncu pri izbiri ni bilo niti kančka dvoma – njegovim potrebam, z vsemi podiranji in premikanji klopi, dvojnim prtljažnim dnom in še mnogimi drugimi, je najbolj ustrezal na prvi pogled kompromisni avto. Za katerega pa se je izkazalo, da v končni fazi, po vseh preizkusih, sploh ni tak. Skratka, izbral je avto, na katerega sprva ni niti pomislil in je bil zgolj rezervna opcija, a ga je med testno vožnjo in drugimi preizkusi navdušil in povsem zasenčil tudi tekmeca, za katerega se je »na papirju« pred tem navduševal več kot eno leto!

Zatorej: preizkusite, preden kupite. Več avtomobilov. Navsezadnje so vam na primer tudi čevlji lahko všeč, pa jih boste vseeno pred nakupom preizkusili in jih, če vam v njih ne bo udobno, ne boste kupili. Le kako ne bi potem pred nakupom preizkusili avta, ki je tudi od pregrešno dragega para čevljev dražji še vsaj nekajkrat in ki bo vaš sopotnik precej dlje in v življenjsko precej pomembnejših situacijah...