Minilo je že dva meseca od letošnjega dna na svetovnih borzah in upravičeno se lahko sprašujemo, ali je rast vzdržna oziroma ali nam podatki lahko še naprej spodbujajo optimizem. Ameriška investicijska banka Bank of America Merrill Lynch meri zdravje svetovnega gospodarstva skozi upoštevanje sedmih dejavnikov, merilo pa imenujejo »globalni val«. To vključuje spremljavo kazalnikov industrije, potrošnikov, zasedenosti zmogljivosti, brezposelnosti, cen proizvedenih izdelkov, kreditnih pribitkov ter revizij dobičkov. Za zdaj signal trenda globalne gospodarske rasti ostaja negativen, čeprav priznavajo, da se v posameznih državah že kažejo izboljšave, na primer zaupanje v industrijo v ZDA ter na Kitajskem. Proizvodne zmogljivosti kažejo višjo zasedenost v mesecu marcu, opažamo pa tudi zmanjšanje izjemno negativnih revizij dobičkov, ki smo jim bili priča v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Da bodo signali bolj prepričljivi, bi morale izboljšave trajati vsaj tri zaporedne mesece.

Poleg makroekonomskih objav bodo usodo kapitalskih trgov v prihajajočih tednih krojile objave poslovnih rezultatov za prvo četrtletje. Ob rekordno slabih revizijah analitikov, ki so sklestili napovedi dobičkov glede na začetek leta kar za 10 odstotkov, si zdaj lahko morda obetamo vsaj kakšno pozitivno presenečenje na te znižane napovedi.

Verjetno najpomembnejši dogodek z vidika vpliva na kapitalske trge ta konec tedna je srečanje držav članic Opeca in nečlanic, ki bo potekalo v Dohi, glavnem mestu emirata Katar. Kar 18 držav se bo srečalo z namenom, da se skušajo dogovoriti o zamrznitvi proizvedene količine nafte. Že sama napoved srečanja je februarja obrnila negativen trend na naftnem trgu, nadaljnja rast cen nafte pa je vprašljiva. Zgolj zamrznitev količin proizvodnje, ki je trenutno na rekordnih ravneh, namreč ne bo zmanjšala presežka ponudbe nad povpraševanjem.

V nestabilnem gospodarskem okolju z veliko izzivi v prihajajočih mesecih je verjetno najboljši recept enakomerna razpršitev premoženja med naložbenimi razredi (delnice, obveznice, denar, zlato...), saj o varnih in donosnih naložbah praktično ne moremo več govoriti.