Radovljica. V ta trenutek najbolj čokoladno mesto na svetu so se že včeraj popoldne zgrinjale množice obiskovalcev. »Iz Postojne smo prišli z vlakom,« sta se pohvalila Patrik in Žiga Šantelj. Da jih je v Radovljico pripeljala, tako kot mnoge druge, prav čokolada, je priznala njuna mama Barbara Mandeljc. Čeprav bo festival potekal še danes in jutri, pa zanj zaradi včerajšnjega rekorda ve že ves svet.

Čokoladni dosežki in presežki

»Čokolada meri… 142,32 kvadratnega metra,« je včeraj vzkliknil predstavnik Guinnessove knjige rekordov Glenn Pollard, ki je velikanko, novo svetovno rekorderko med čokoladami, pred tem natančno izmeril. Velikansko čokolado, ki je državo zapisala v zgodovino, je pohvalil tudi premier Miro Cerar, ki si je postregel s prvim koščkom. Kar 300 ur so jo izdelovali v ljubljanski čokoladnici Cukrček, je povedala vodja projekta Anjeza Barbatovci. Pollard pa je poudaril, da bo svetovni rekord potrjen šele, ko bodo obiskovalci čokolado, ki mora ustrezati strogim higienskim standardom in mora biti okusna ter sestavljena iz tradicionalnih sestavin za čokolado, tudi pojedli. »Izračunali smo, da si jo lahko razdeli skoraj 15.000 ljudi,« je dodala Barbatovcijeva.

V Radovljici te dni stoji tudi prva čokoladna hiša v Sloveniji, sestavljena iz Gorenjkinih čokolad. Konstrukcijo zanjo je naredil študent lesarstva, s čokolado pa so jo pod budnim očesom tehnologov iz leške Gorenjke okrasili študenti krajinske arhitekture na biotehniški fakulteti pod mentorstvom doc. dr. Valentine Schmitzer. »Čokoladno hišo so zgradili iz kar 250 kilogramov različnih vrst Gorenjkinih čokolad,« je s podatki postregla direktorica leške Gorenjke Alenka Košir. »Za lepilo smo uporabljali tekočo čokolado,« pa z navdušenjem dodaja Žan Lovše, eden od sodelujočih študentov, ki so hišo izdelovali več dni. »Čokolada je za krajinske arhitekte vsekakor nenavaden material za delo,« priznava.

Ne številke, štejejo nepozabne izkušnje!

Največji čokoladni dogodek v Sloveniji letos v Radovljici poteka že peto leto. Lani ga je obiskalo 50.000 ljudi. Vendar visoka številka ni tisto, za kar si organizatorji prizadevajo. Želijo, da bi obiskovalci ta konec tedna v Radovljici doživeli nepozabno čokoladno izkušnjo, pravi direktorica Turizma Rado'lca Nataša Mikelj.

Letos se v Radovljici s svojimi čokoladnimi stvaritvami predstavlja več kot 50 razstavljalcev iz Slovenije in tujine, obiskovalci pa si bodo pokušnjo slastnih dobrot lahko zagotovili z nakupom degustacijskih kuponov. Festival je posebno doživetje tudi zaradi pestrega spremljevalnega programa, v katerega sodijo delavnice za otroke, kjer spoznajo, da lahko s čokolado rišejo, sestavljajo hiške... Obiskovalci bodo lahko spremljali kuharske šove, ulične predstave, koncerte, improvizirano gledališče ter si ogledali proces nastajanja čokolade in spoznali nenavadne čokoladne okuse.