Se vam tako pričakovanje zdi brezosebno? Zreducirano na neki pojav, o katerem nimamo mnenja, odnosa do njega? »Samo zato, da boste videli, ali se je vremenska napoved uresničila?« Zakaj bi to bilo nekaj sprevrženega, slabega? Tudi učenec z napetostjo pričakuje, kakšno oceno bo dobil za kontrolno nalogo. Pa kadar kupimo loterijsko srečko, napeto gledamo žrebanje in čakamo samo, ali bodo izžrebane naše številke. Ne mislimo na to, kaj bo naredil sosed, če bo zadel glavni dobitek, niti na to, kaj bi s tem denarjem naredila stara mama ali pa policist, ki nas je zadnjič oglobil...

Mi meteorologi pač čakamo, kdaj bo začelo deževati in kje, koliko dežja bo padlo, ali bo grmelo, ali bodo nalivi, če smo jih napovedali – pa čeprav vemo, da lahko povzročijo nevšečnosti. Ali bi vi raje zavestno ne napovedali nalivov samo zato, ker lahko naredijo zgago? In bi se bolje počutili, če jih, kljub napovedi, ne bi bilo? Mi ne. Če smo napovedali nalive, nestrpno čakamo, da bodo. Smo zlobni? Niti ne. Pravzaprav od nas prav to pričakujete. Da čim natančneje napovemo vremenske pojave, pa naj bodo za ljudi dobri ali slabi. Vreme nam tako ali tako ne skuša ugoditi (na srečo vremena ne delamo).

Vsaj zase pa lahko rečem (in mislim, da to velja za večino mojih poklicnih kolegov in kolegic), da pričakujem vremenske spremembe tudi na neki način čustveno, z neko otroško radostjo in nemirom. Prihaja dež. Torej se bo vreme spremenilo. Če je na vrtu suho, ga čakam nestrpno, če me ljudje po telefonu sprašujejo, kdaj bo vendarle deževalo, ko pa je dež že tako potreben, ga res čakam z veliko željo. Pa ne zaradi napovedi – kar tako, zaradi veselja, da bo lilo. Zagotovo pa sem ob tem najzadovoljnejši, če lije »po urniku«, ne pa mimo naše napovedi. Pa čeprav lije povsem enako.

Pa nevihte – radi opazujete bliskanje v temi? In stresajoče grmenje, piš vetra, ki pometa z dežjem? Saj, kaj pa, če bo strela udarila v našo hišo? Ampak nekako pretehta ta, po svoje grozljiva predstava naravnih elementov, ki se razdivjajo brez nadzora, ne da bi nas upoštevali. Če v nevihti vidite samo nevarnost, ste vendarle za nekaj prikrajšani.