Stephen Fry je bil nedavno nominiran za nagrado Sandford St Martins Awards, ki jo podeljujejo za najodmevnejše verske izjave. Fry, sicer zaprisežen ateist in globalna gejevska ikona, si je nominacijo zaslužil z izjavo, da »če bog obstaja, je grozovita hudobna pošast, manijak, ki je ustvaril svet, poln nepravičnosti in bolečine«.

A to še zdaleč ni edina Fryeva izjava, ki je letos odmevala. Pred meseci je opustil svoj račun na twitterju, ker ni več hotel brati komentarjev k svojim izjavam. Pravzaprav je bila povod izjava o z oskarjem nagrajeni kostumografki Jenny Beavan, ki jo je na twitterju zaradi njene obleke na podelitvi nagrad bafta opisal kot »brezdomko z vrečami«.

Samopomilovanje žrtev ne zasluži simpatije

Toda ukinitev twitterja za Frya ne pomeni, da javnosti ne bo več razburjal s svojimi izjavami, le da jih ne bo trosil na tem družbenem omrežju, temveč v intervjujih. V ameriški oddaji The Rubin Report je izjavil, da sicer sočustvuje z žrtvami spolnih zlorab, toda »samopomilovanje žrtev ne zasluži simpatije. Samopomilovanje je najbolj grdo človeško čustvo. Nihče vas ne bo imel rad, če se smilite samemu sebi. Ironija je, da se nam boste smilili le, če se boste nehali smiliti samim sebi. Odrastite že.«

Izjava je povzročila pravi vihar. Toliko bolj, ker je Fry sicer znan zagovornik pravic duševno bolnih. O svoji bipolarnosti je posnel dve televizijski oddaji in je predsednik neprofitne organizacije Mind, ki skrbi za ozaveščanje javnosti o duševnem zdravju. Fryeva izjava je bila sicer izrečena v kontekstu debate o svobodi govora in politični korektnosti, za katero je zatrdil, da je ameriška iznajdba, ki ogroža tudi Evropo. Ni znano, ali bi rad Fry zdaj zaradi odzivov na to izjavo ukinil še intervjuje. Se je pa nemudoma opravičil, in to brez »posipanja pepela«: »Iz dna srca se opravičujem, če sem s svojo izjavo koga užalil, to nikoli ni bil moj namen.« Dodal je še, da je očitno napačno podal sporočilo.

Ne glede na vse viharje, ki jih povzročajo njegove izjave, pa so pretekli teden Britanci v raziskavi o pitju kave prav Stephena Frya izbrali za osebnost, s katero bi najraje spili skodelico kave in pokramljali. Pogovor bi bil v vsakem primeru zelo zanimiv.