Kljub dežju, ki je nekoliko okrnil dopoldanski del festivalskih dogodkov, je bilo včerajšnje dogajanje v središču mesta povsem v znamenju kolesarjenja. Ljubljana se je namreč skupaj s preostalimi evropskimi prestolnicami pridružila letošnjemu Evropskemu kolesarskemu festivalu. Pobuda za vseevropski kolesarski dogodek je prišla iz Nizozemske, ki se ponaša z nazivom prave kolesarske države. Pohvalijo se lahko, da imajo v državi več koles (22,5 milijona) kot prebivalcev (17 milijonov) in si jo zato druge države, ki želijo okrepiti mestno kolesarjenje, pogosto vzamejo za zgled.

Vreme nikoli ni neprimerno

Tudi zaradi bogate kolesarske tradicije želi Nizozemska v času svojega predsedovanja svetu Evropske unije med drugim okrepiti kolesarjenje v evropskih državah in s festivalom povezati kolesarje z vseh koncev Evrope. Festivalske aktivnosti se bodo v mestih stare celine tako vrstile vse do 30. junija, v ljubljanski mestni občini pa so se festivalskemu ozračju na pobudo nizozemskega veleposlaništva pridružili včeraj s kopico aktivnosti, kot sta brezplačno popravilo koles in vodenje po novi kolesarski poti, ki kolesarje popelje po poteh dediščine arhitekta Jožeta Plečnika.

Obiskovalci festivalskega dogajanja na Mestnem trgu, ki je potekalo pod sloganom »Na kolo – in življenje lepše bo!«, so se včeraj med drugim lahko posladkali tudi s svežimi sokovi, pripravljenimi s posebnim smutibajkom – mešalnikom, ki je povezan s kolesom in deluje le takrat, ko kolesar vrti pedala –, se poučili o prometni varnosti ali pa se pridružili pobudi Pripelji srečo v službo, medtem ko so organizatorji festivala za najmlajše pripravili tudi ustvarjalno delavnico, na kateri so lahko izdelali periskop.

Čeprav je vreme včeraj nekoliko zagodlo organizatorjem in premešalo načrtovani program, so se najbolj goreči kolesarji strinjali, da vreme za prave kolesarje nikoli ni neprimerno, neprimerna so le oblačila. »Mi se moramo prilagoditi naravi, saj se narava nam ne bo,« je pritrdil tudi podžupan mestne občine Janez Koželj. Z zadovoljstvom opaža, da se vse več Ljubljančanov zaveda prednosti kolesarjenja, saj, kot pojasnjuje Koželj, delež poti v mestu, opravljenih s kolesom, raste in je že presegel 13 odstotkov. »To je obetavno, a želeli bi si še več,« je priznal Koželj, ki v kolesarskem festivalu vidi tudi priložnost za spodbujanje meščanov, naj še večkrat sedejo na kolo.

Prihranili 14 ton ogljikovega dioksida

Eden od korakov k uresničitvi tega cilja je zagotovo tudi nacionalna pobuda Pripelji srečo v službo, s katero želijo pobudniki akcije letos že sedmo leto zapored ljudi spodbuditi, da za prevozno sredstvo v službo izberejo kolo in hkrati za takšno odločitev navdušijo še dva sodelavca ali prijatelja. Lani se je projektu pridružilo več kot šeststo kolesarjev iz vse Slovenije, ki so prekolesarili skoraj 240.000 kilometrov in s tem prihranili 14 ton ogljikovega dioksida.

A ne le da je kolesarjenje prijazno do okolja, krepi tudi telo in duha. »Dobro vpliva na počutje in je ne nazadnje tudi družabno. Kolesarji se pogosto poznamo, se pozdravljamo, se ustavimo in poklepetamo. V avtu, ki je izrazito individualističen, tega ne moreš,« doda Koželj.