Čeprav je za moštvom Los Angeles Lakers najslabša sezona v zgodovini franšize, zmagali so le 17-krat, je bila vendarle nekaj posebnega. Že od jeseni je bilo znano, da je to zadnja sezona velikega Kobeja Bryanta, ki je bil vseh 20 let v ligi NBA zvest le moštvu iz mesta angelov in ki ga je popeljal do petih naslovov prvaka. 18-kratni udeleženec tekem All-Star je v minulih mesecih polnil gostujoče dvorane, saj so se ljubitelji košarke v ZDA ob gostovanjih Lakersov želeli v živo posloviti od enega najboljših igralcev vseh časov. In ko se je sezona prevesila v zaključek, je ostala le še zadnja tekma. Tekma v Staples Centru, kjer je bil oder pripravljen za veliko slovo »črne mambe«, kakršen je vzdevek Bryanta.

Nasprotnik Lakersov je bil Utah, ki je nujno potreboval zmago, če je še želel upati na nastop v končnici, in gosti so dolgo igrali neozirajoč se na slovo domače legende, saj so v tretji četrtini vodili s 15 točkami prednosti, v zadnji pa z dvanajstimi. Še manj kot dve minuti pred koncem je bil izid 88:96, kar je kazalo na uspeh Utaha, a glavni igralec sinočnjega večera je na svoji 1566. tekmi v ligi gledalcem pripravil še zadnji šov v karieri. Bryant je dosegel 11 zaporednih točk in Lakerse popeljal do zmage s 101:96, na tekmi pa se je ustavil šele pri 60 točkah, za katere je sicer porabil kar 50 metov iz igre (rekord njegove kariere), a mu tega tokrat prav gotovo ni nihče zameril.

Tekma v razprodanem Staples Centru je imela ganljiv uvod, ko je na sredino parketa prišla še ena legenda Lakersov, Earvin »Magic« Johnson, ki se je v kratkem govoru Bryantu zahvalil za izjemen doprinos k uspehom jezernikov v 20 letih kariere. »Nocoj smo se zbrali, da proslavimo veličino, ki smo jo spremljali 20 let. Da proslavimo 20 let odličnosti. Kobe Bryant ni nikoli goljufal igre ali nas navijačev, igral je tudi poškodovan, na njegove zasluge pa nas opozarja pet šampionskih praporjev pod stropom te dvorane. V zadnjih 20 letih je bil ta mož največji zvezdnik našega mesta. Ni le odličen in izjemen športnik, temveč je tudi največji od vseh, ki so kdaj nosili rumeno-vijoličen dres Lakersov,« je začel Johnson, ki je po govoru pozval vse navijače, da Bryantu namenijo največje in najdaljše stoječe ovacije, ki jih je kdaj dobil, ter naj si skupaj na velikem ekranu ogledajo video posnetek v čast odhajajočemu zvezdniku, v katerem so spregovorili nekateri njegovi nekdanji soigralci, nasprotniki in trenerji, ni pa manjkal niti dolgoletni navijač Lakersov, filmski igralec Jack Nicholson.

Ko je po tekmi prišel čas za zadnji govor in slovo od košarke in navijačev, je Kobe sprva stežka zadrževal solze, a se je hitro zbral in nagovoril navijače. »Ne morem verjeti, kako hitro je minilo teh 20 let. To je resnično neverjetno, prav noro. Hvaležen sem vsem, da smo skupaj preživeli to pot, na kateri je bilo najpomembneje, da smo vselej držali skupaj. Odraščal sem kot velik navijač Lakersov, poznal sem vse igralce te franšize, zato bi težko kdo spisal boljši scenarij od tega, da sem 20 let preživel prav tukaj. Še bolj kot na pet naslovov prvaka sem ponosen na leta, ko nam ni šlo po načrtih. Ko nismo zbežali, temveč smo se prebili skozi vse težave in na pravi način skupaj prišli nazaj na vrh. Vsem se zahvaljujem za podporo, motivacijo, navdih,« je povedal Bryant, ki je nato šaljivo pripomnil, da ga je med sinočnjo tekmo zelo zabavalo to, da je po tem, ko je celo kariero poslušal, naj kdaj tudi komu poda žogo, tokrat od vseh poslušal, naj nikar ne podaja.

»Vse skupaj je bilo prelepo in ne morem verjeti, da se končuje. Vsi boste za vedno ostali v mojem srcu. Z besedami ne morem opisati, kako čutim do vas, navijačev. Zahvaljujem se vam iz dna svojega srca, ljubim vas,« je dodal in se ob ob slovesu zahvalil še svoji družini.