Tretji košarkarski derbi v letošnji sezoni, tretja zmaga Olimpije nad Krko. Ljubljančani so sinoči v 5. krogu lige za prvaka v državnem prvenstvu potrdili dvig forme, ki so ga nakazali ob visoki zmagi proti Heliosu in v Novem mestu v drugem polčasu povsem nadigrali nasprotnika ter se tako znova vmešali v boj za prvo mesto. Tajfun je v ponovitvi lanskega finala proti Rogaški izgubil še peto zaporedno tekmo, medtem ko se je Helios pobral po debaklu v Stožicah in ugnal Zlatorog.

Čeprav je bila sinočnja tekma za košarkarje Krke v lovu na prvo mesto v ligi za prvaka pomembna, hkrati pa je v Novem mestu gostoval glavni rival Olimpija, se na tribunah dvorane Leona Štuklja ni zbralo toliko gledalcev kot navadno ob derbijih. Ti kljub stalnim pozivom trenerja Vladimirja Anzulovića nikakor ne najdejo prave povezave z letošnjim moštvom, kar je bilo vidno skozi vso sezono. Stvari se bodo gotovo zasukale v izločilnih obračunih v državnem prvenstvu, a to pot gostje iz Ljubljane z novomeških tribun niso čutili takšnega pritiska, kot ga navadno, ko gostujejo na Dolenjskem. Okoli 1000 gledalcev je sicer pred uvodnim sodnikovim metom glasno pozdravilo mladinsko zasedbo, ki je na sredini igrišča znova visoko v zrak dvignila pokal za državnega prvaka, ki ga je osvojila minuli vikend v Domžalah.

Kasnejše dogajanje na parketu dvorane Leona Štuklja košarkarskih navdušencev ni spravilo v ekstazo. Niti približno. Očitno je bilo, da je košarkarje enega in drugega moštva nekoliko daljši premor malce uspaval, saj je bilo zgrešenih metov in napak v igri precej. Manjkala pa ni želja po zmagi. V eni izmed akcij je tako Olimpijin Sava Lešić v lovu na žogo celo zletel čez ogrado v domače gledalce, a se pri tem ni poškodoval. Tudi sicer je bil srbski košarkar ob Mihi Laporniku in Nikoli Pavlićeviću eden boljših posameznikov v ljubljanski zasedbi, ki je predvsem po zaslugi delnega izida 10:0 v zaključku druge četrtine na glavni odmor odšla s nizko prednostjo treh točk.

Dober zaključek prvih 20 minut so gostje prenesli tudi v drugi polčas, ko je peterica Robinson, Lapornik, Horvat, Lešić in Zagorac opravila odlično delo v obrambi. Krka je namreč v prvih osmih minutah dosegla zgolj štiri točke in si nakopala 17 točk zaostanka. Anzulović je v minuti odmora sicer pri svojih igralcih izzval reakcijo, a ob preudarni igri Olimpija do konca prednosti ni več izpustila iz rok.

»Ves obračun smo bili dobri v obrambi, tekmo pa prelomili v tretji četrtini, ko smo še bolj stisnili na obeh straneh igrišča. Krka je po visokem zaostanku krenila na vse ali nič in nekajkrat odigrala tudi provokativno. Slednje nas je nekoliko spravilo iz tira, a nam je vseeno tekmo uspelo pripeljati do zmage,« je bil po obračunu zadovoljen trener Olimpije Gašper Potočnik in dodal, da je igralcem že zaukazal osredotočenost na naslednjega nasprotnika Zlatorog. »Mi smo ekipa, ki brez prave energije ne more igrati proti nikomur. Olimpija je zato zasluženo slavila. Voz bi morda lahko potegnil Dragiša Drobnjak, a ni bil pravi, saj je imel pred tekmo vročino. Če bi to vedel, ga v igro tokrat sploh ne bi poslal,« je z glavo zmajeval Vladimir Anzulović.

Liga Nova KBM za prvaka, 5. krog: Tajfun – Rogaška 77:84 (16:19, 35:39, 48:59, Bratož 16, Ponjavić in Čebular po 13; Ferme 19, Primorac 13), Krka – Olimpija 68:82 (18:13, 30:33, 47:55, Ivanov 14, Tomić 13; Lešić 22, Zagorac 14), Helios – Zlatorog 76:66 (19:18, 34:29, 48:49, Zagorac 18, Čakarun 17; Abrams 19, Vujasinović 10), za obstanek, 6. krog: Lastovka – LTH Castings 69:61 (16:16, 31:32, 37:42, Šutulović 19; Čajič 13), Šenčur – Hopsi 62:56 (20:17, 26:25, 45:44, Pavić 17, Ćup 16), Elektra – Portorož 69:101 (10:22, 22:41, 46:70, Đurica 17; Barbarič 20).