V novem poslovnem in športnem centru Nogometne zveze Slovenije poteka mednarodna delavnica Nogomet za vse z okoli 150 udeleženci. Toda na Brdu bi bile lahko letos poleti tudi poroke, smo izvedeli v Hiši kulinarike Jezeršek. S tem bo nova stavba Nogometne zveze Slovenije (NZS) konkurirala državnemu javnemu zavodu na Brdu.

Nogometni center Brdo je sklop športnih površin in spremljajočih objektov, kamor sodi tudi poslovna stavba NZS. Kot nam je povedal Jure Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, so se o trženju te stavbe pogovarjali z vodjo projektov NZS Ilijo Kitićem, ki velja za človeka posebnega zaupanja predsednika NZS Aleksandra Čeferina: »Ne bi rad, da se o tem zdaj piše. Vsekakor smo se pogovarjali o organizaciji različnih dogodkov, tudi porok. A pogodbe še ni, vse pa bi se dogajalo v poletnem času, ko tam ni treningov in podobnih aktivnosti.«

Vendar če pokličete v prodajo omenjenega gostinskega podjetja, vam bodo radi pojasnili, da je najem poslovne stavbe za tak namen 700 evrov oziroma 100 evrov manj, kot stane najem prostora za poroke v sklopu javnega zavoda Protokolarne storitve dober streljaj proč. Ko smo pojasnilo o trženju prostorov NZS za poroke želeli pridobiti od Aleša Zavrla, generalnega sekretarja zveze, pa nam je odgovorni za stike z mediji Matjaž Krajnik pojasnil, da gre za »dezinformacijo«, ker je poslanstvo centra ustvarjanje odprtega in ustvarjalnega okolja za uresničevanje nogometnih ambicij.

Večino denarja prispevali Uefa in Fifa

Vsaj en poslovno-družabni dogodek se je za potrebe NZS že zgodil, v prihodnje pa jih je po majskem odprtju na vrsti še nekaj, pravijo pri Jezerškovih, kjer so nam kot morebitnemu ženinu pojasnili, da bi se vse dogajalo v stavbi, a bi se nekateri dogodki (kot je fotografiranje udeležencev) lahko zgodili tudi na zelenih površinah. Ko smo o morebitni konkurenci povprašali direktorico javnega zavoda na Brdu Špelo Munih Stanič, žal odgovora nismo dobili oziroma so nam podrejeni povedali, da bo odgovorila, ko ne bo »zasedena«. Želeli smo izvedeti, kako gledajo na morebitno konkurenco pri organizaciji družabnih dogodkov v sklopu Brda.

Država je za 90 let oddala stavbno pravico NZS, ki je svoj nogometni center gradila od leta 2010 in naj bi po izjavah odgovornih na koncu stal okoli 8,5 milijona evrov. Do zdaj sta po besedah Aleksandra Čeferina večino sredstev prispevali Uefa in Fifa, o kakršni koli tržni usmerjenosti pa se v javnosti ni govorilo. Nesporno pa je, da so se predstavniki znanega gostinskega podjetja, ki poslovno sodeluje z NZS, in vsaj kdo od odgovornih iz zveze o tem že pogovarjali.