Pobuda občinskega svetnika občine Jesenice Andreja Lavtarja, da bi v jeseniški cerkvi Marijinega vnebovzetja na Stari Savi, edini cerkvi v Sloveniji v lasti občine, uredili bar ali diskoteko, ni naletela na odobravanje. Občina Jesenice ima sicer s cerkvijo velike načrte, ki pa bi za uresničevanje potrebovali precejšnje zneske, tega denarja pa občina nima. A po neuspelem poskusu z ureditvijo bara ali diskoteke v cerkvi Lavtar za majsko sejo občinskega sveta pripravlja nov predlog. »Cerkev bi lahko z manjšimi koraki in manjšim vložkom zgolj pospravili, jo očistili in odprli za javnost,« je prepričan.

Razočaranje obiskovalcev Stare Save, kjer je omenjena znamenitost, je neizmerno, ko tako med tednom kot ob koncu tedna ostanejo pred zaprtimi vrati. »Cerkev je zaklenjena. Trenutno so v njenih prostorih zabojniki za smeti in plastenke vode za prireditve,« pravi Lavtar. Občini bo zato prihodnji mesec predlagal, naj to spremeni. »Z majhnimi koraki, ne z milijonskimi zneski, bi ta objekt lahko odprli javnosti,« je prepričan.

Za obnovo bi potrebovali milijon evrov

Ko so na občini zavrnili Lavtarjevo pobudo, da bi cerkev poleg verskih vsebin delovala tudi kot bar ali diskoteka, so razkrili tudi dolgoročne načrte s tem objektom. »Na občini menimo, da bi morala biti cerkev namenjena verskim obredom, porokam, slavnostnim dogodkom, v njej bi lahko prirejali koncerte in razstave,« pravi direktorica občinske uprave Valentina Gorišek. »Gradbeno dovoljenje za obnovo cerkve že imamo,« dodaja in opozarja, da so streho, okna in vrata cerkve že obnovili. Milijona evrov, na kolikor ocenjujejo vrednost celostne prenove, pa na občini nimajo, a si nepovratna sredstva obetajo iz prihodnjih domačin ali tujih razpisov. Notranjost cerkve pa si medtem obiskovalci lahko ogledajo le ob verskih obredih za veliko noč in veliki šmaren.

Ureditvi lokala ali diskoteke v jeseniški cerkvi Marijinega vnebovzetja pa niso naklonjeni niti v Društvu za razvoj turizma Jesenice. »Po mojem mnenju mora cerkev ohraniti neko osnovno liturgično funkcijo,« poudarja predsednik društva Andraž Sodja. »To bi se dalo dopolniti s kulturnimi vsebinami, kot je galerija ali koncertna dvorana, vendar se je treba zavedati, da je cerkev relativno majhna in nima dovolj parkirnih prostorov za množične prireditve,« opozarja Sodja.

Drzna ideja po zgledih iz tujine

»Novega prireditvenega prostora na Jesenicah ne potrebujemo, saj jih ima mesto že dovolj,« je prepričan Lavtar. »Nasploh opažam, da v Sloveniji marsikdaj investirajo v objekte samo zato, ker so za to na voljo sredstva, nihče pa vnaprej ne razmišlja o njihovi vsebini. Mnogi tudi pozabljajo, da je vzdrževanje takšnega objekta precejšnji strošek za lastnika,« še razmišlja pobudnik.

Svetnik se zaveda, da je bila njegova ideja o ureditvi diskoteke ali lokala v omenjeni cerkvi drzna. »Z njo ne bom šel z glavo skozi zid. Vesel pa sem, da se o usodi cerkve v zadnjem času veliko govori. Cerkev je zaprta že več desetletij, kot arhitekturni in zgodovinski objekt pa si tega niti najmanj ne zasluži.« Idejo za preureditev cerkve je našel v tujih zgledih, kjer ima veliko cerkva urbano vsebino. Za primer navaja cerkev v Bruslju, ki so jo preuredili v nočni lokal, primere iz Nizozemske, kjer v cerkvah delujejo knjižnice, galerije ter so jih, kot marsikje drugje po Evropi, preuredili celo v stanovanjske objekte.