Domžalsko Prostovoljno gasilsko društvo Studenec bo po devetih desetletjih delovanja dobilo sodoben gasilski dom, kamor bodo lahko spravili svoja vozila, tam primerno hranili opremo in se družili na sestankih. Vse to je v zdajšnjem 66 kvadratnih metrov velikem domu, ki je brez ogrevanja in sanitarij, povsem nemogoče. Še več, zaradi naštetega so morali sedež društva preseliti kar v stanovanjsko hišo na Studencu pri Krtini 3.

»S postopkom za izbor izvajalca za gradnjo doma krajanov in gasilskega doma Studenec bomo predvidoma začeli še ta mesec,« so napovedali v uradu župana občine Domžale, potem ko so na marčevski seji občinski svetniki po hitrem postopku potrdili investicijski program. Razpis bo objavljen na državnem portalu za e-naročanje, so dodali in pojasnili, da bi lahko gradnjo pričeli v juliju in dom končali v enem letu. »Dom, ki v prvi vrsti rešuje prostorski problem PGD Studenec, bo gasilcem ponudil ustreznejše in funkcionalno učinkovitejše prostore za delovanje društva, poleg tega pa bo namenjen tudi medgeneracijskemu druženju in izvajanju interesnih dejavnosti krajanov ter prirejanju kulturnih, izobraževalnih ter drugih dogodkov,« so še dodali v občini. Pristavili so, da gre za časovno kompleksen projekt, saj je bilo treba zagotoviti zemljišče, prostorske podlage za gradnjo, projektno dokumentacijo, gradbeno dovoljenje in tako naprej.

Stari dom bodo zaščitili

Ocenjena vrednost naložbe je okoli 640.000 evrov, v znesek pa je všteta tudi osnovna oprema za zagotavljanje funkcionalnosti in uporabnosti objekta, so povedali v občini in priznali, da v tako nemogočih razmerah ne deluje nobeno drugo gasilsko društvo v občini. Zdajšnjega gasilskega doma iz leta 1929 ne bodo porušili. Predlagali so, da bi ga vpisali v register kulturne dediščine in vanj namestili spremljevalne dejavnosti iz nameravanega novega gasilskega doma. V novem gasilskem domu bodo studenški gasilci, ki skrbijo za varnost 10 kvadratnih kilometrov velikega območja obdelovalnih, gozdnih in urbanih površin, kjer živi skoraj 1500 prebivalcev, dobili v pritličnih prostorih garažo, garderobe, orodjarno s komandno sobo, sanitarije, kotlovnico in sobo za enoto prve pomoči občine Domžale. V mansardi bo večnamenska dvorana, sanitarije, arhiv in medgeneracijski prostor s čajno kuhinjo. Novi dvoetažni objekt pravokotne oblike bo meril 12 krat 23 metrov in bo imel na severnem delu strehe lesen gasilski stolp.

Pomembno je tudi to, da bodo z novo pridobitvijo studenški gasilci, ki sodelujejo na približno 26 intervencijah na leto, odslej prišli na kraj dogodka dve minuti prej, kot so že izračunali strokovnjaki.