V slovenskem kolesarstvu so si v zadnjem obdobju štirje pomagali z dopingom EPO (eritropoetin za izboljšanje krvi). Mladinca Kristjana Kumra je kazen že doletela. Primera gorske kolesarke Blaže Klemenčič in cestnega občasnega reprezentanta Jureta Kocjana sta v postopku pri Mednarodni kolesarski zvezi – UCI (ne pri SLOADO), oba pa izvirata iz retroanalize iz leta 2012. Fajtov vzorec je svež, pozitiven je bil marca na dirki Istrska pomlad.

»Ne morem komentirati,« se je odzval Kristijan Fajt, suspendirani kolesar Adrie Mobila, ki ima do ponedeljka možnost za zahtevo za analizo vzorca B. Načelno vsa omenjena trojica še vedno velja za nedolžno. EPO velja za enega največjih grehov pri dopingu. Ob tem Fajt zagotovo ni bil pod pritiskom, da bi si moral pomagati na tako pregrešen način. V klubu je imel vlogo pomočnika, že osmo sezono. Bil je eden od nosilcev in že leta eden najbolj prepoznavnih članov ekipe, a brez izpostavljanja. Z rezultatom je izstopal le ob posebnih (taktičnih) priložnostih, kot lani na državnem prvenstvu, ko je bil drugi za Lukom Pibernikom. Vlogo je opravljal tako dobro, da je vmes za SP 2014 v španski Ponferradi prepričal tudi selektorja Gorazda Štanglja. Njegova pripravljenost za Istro je bila glede osebnega dosežka nepomembna. Pozitivni vzorec A je s tega vidika čuden, saj nihče pri zdravi pameti ne bi tvegal nečesa, kar ne prinaša merljivega učinka. Še posebej, ker se je 33-letni Fajt moral zavedati strogega sistema boja proti dopingu, hkrati pa je sam podpisal niz zavez o boju proti dopingu.

»Vseskozi vzgajamo kolesarje, naj gredo daleč stran od dopinga. Ves čas sem jim govoril, naj se ne gredo tega, a naposled se nam primer zgodi z najizkušenejšim. Ne morem verjeti,« je razočaran direktor Adrie Mobila Bogdan Fink, ki je Fajta seveda suspendiral. Fajtov primer je očrnil še vse druge slovenske kolesarje. Tudi tiste, ki jim je sam nesebično pomagal do rezultatov. Denimo Davidu Peru, ki je s sobotno zmago na mali Flandriji privozil eno najlepših zmag med mlajšimi člani. Poleg tega je profesionalna ekipa Adrie Mobila z njegovo pomočjo leta gradila sloves daleč najboljše profesionalne ekipe v širši regiji. Klub organizira največ dirk, ima najmočnejši in najštevilnejši podmladek, na kolesarstvo se navezuje široka industrija opreme in turizma. Fajt bi se moral zavedati, da mu ta sistem daje delo.