Eden od najmanj spodbudnih vidikov Indije je tradicionalno nazadnjaški, včasih celo skrajno vulgaren odnos do spolnosti. Mlade pare, ki v Indiji iščejo zasebnost, pogosto napadajo policisti in samoimenovani varuhi indijske kulture. Avgusta lani je policija v Mumbaju zaradi »nespodobnega vedenja« na plažah in v hotelih prijela 13 mladih parov. Vigilantske skupine napadajo ljubimce po parkih, plažah in lokalih zgolj zato, ker si ti javno izkazujejo naklonjenost. Pari, ki niso poročeni, imajo tudi veliko težav, če želijo najeti hotelsko sobo, v kateri bi lahko imeli svoj mir.

S podjetjem StayUncle se je stanje začelo izboljševati. Start up iz New Delhija se je povezal s hoteli, v katerih lahko neporočeni pari najamejo sobo le za dvanajst ur in si zagotovijo zasebnost brez neprijetnosti in strahu za svojo varnost. »V Indiji ni zakona, ki bi prepovedoval parom, poročenim ali neporočenim, da bi najeli hotelsko sobo,« pravi Sančit Sethi, 26-letni diplomant Inštituta za tehnologijo in znanost v Pilaniju, ki je pred enim letom skupaj z digitalnim tržnikom Blazom Arizanovim ustanovil podjetja StayUncle.

Pari potrebujejo sobo, ne pa sodbe

»Ne živimo več v petdesetih letih prejšnjega stoletja, zato poskušamo spremeniti miselnost hotelirjev,« pravi Sethi. Vendar je resničnost pogosto kruta: veliko hotelov noče oddati sobe niti posameznikom, kaj šele (neporočenim) parom, od katerih na recepciji pogosto zahtevajo, naj pokažejo poročni list.

Po prvotnem podjetniškem načrtu je StayUncle želel omogočiti najem hotelske sobe za krajši čas popotnikom. Večina hotelov v Indiji namreč sprejema rezervacije le za 24 ur, to pa je razmeroma drag strošek. Sethiju in Arizanovu je uspelo nekaj hotelirjev prepričati, da so oddajali sobe le za 12 ur, bodisi čez dan ali ponoči. Na spletni strani stayuncle.com, na kateri je mogoče hotelsko sobo rezervirati, pa so bili med povpraševalci od začetka v veliki večini neporočeni pari. Zato sta se poslovna partnerja odločila za spremembo podjetniškega načrta. »Začela sva povsem na novo, osredotočila sva se na neporočene pare,« pravi Sethi. Našla sta tudi poslovnega angela Adžaja Nakvija, ki v Indiji vodi trženje storitve airbnb in je v StayUncle vložil več sto tisoč dolarjev. Potem ko je decembra lani start up v New Delhiju sklenil prvo pogodbo z nizkocenovnim hotelom Ace Residency, je v indijski prestolnici pristalo na možnost, da lahko sobo za pol dneva najamejo neporočeni pari, že več kot 30 hotelov pa tudi ducat hotelov v Mumbaju in drugih indijskih mestih. Novo storitev so sprejeli celo prvi luksuzni hoteli.

Zahtevno spreminjanje miselnosti

Sethi pravi, da bodo porabnikom kmalu začeli ponujati tudi organizacijo zabav presenečenja in potovanja, da bi tako za neporočene pare zgradili ustrezen ekosistem. »Večina hotelov, s katerimi smo se pogovarjali, vseeno ni želela sodelovati. Gre za novo storitev in marsikdo jo vidi kot grožnjo kulturi naše dežele, pogost pa je tudi strah pred moralno policijo,« pravi Sethi. Eden od delhijskih hotelirjev pa pravi, da hoteli nočejo na veliko razglašati, da so odprti za neporočene pare. Včasih se upre hotelsko osebje, ki noče oddati sobe neporočenemu paru,« pojasnjuje hotelir.

Kljub vsemu je StayUncle v preteklih treh mesecih poskrbel že za več kot dvesto neporočenih parov. Zaslužek ima zagonsko podjetje s provizijami, ki so od hotela do hotela drugačne. »Ne želimo hitro rasti s ponujanjem pretiranih popustov,« pravi Sethi. »Na daljši rok se to ne obnese, raje bomo rasli počasi.« Cene najema hotelske sobe, ki jo je mogoče rezervirati prek spletne strani podjetja StayUncle, se gibljejo od 21 do 75 dolarjev. Po prvih uspehih s prepričevanjem hotelirjev so se v delhijskem podjetju lotili novega izziva – zagotavljanja zasebnosti. V Indiji povsod mrgoli skritih kamer, pogosto jih najdejo celo v garderobah prodajaln, zato bo moral Sethi s sodelavci svojim strankam zagotoviti tudi tovrstno varnost. »Ne morem reči, da je ta problem mogoče izkoreniniti, vendar vem, da hoteli, s katerimi smo se doslej povezali, ne bi nikoli naredili česa takšnega,« zagotavlja direktor podjetja StayUncle.