Teden in pol, za Olimpijo in Helios pa dvotedenski premor, se v košarkarskem državnem prvenstvu končuje. Namenjen je bil predvsem večjemu poudarku zaključku mladinskega državnega prvenstva, kjer je prvo mesto osvojila Krka, ki je v polfinalu ugnala Olimpijo, v finalu pa še Zlatorog. Peti krog v ligi za prvaka prinaša derbi tudi na članski ravni, ko pokalni prvaki v Novem mestu pričakujejo Ljubljančane. V senci dogajanja na Dolenjskem bo tekma v Šentjurju, kjer se bosta v ponovitvi lanskega finala pomerila Tajfun in Rogaška, medtem ko Helios gosti Zlatorog.

Preblisk ali prebujanje Olimpije?

Ko so košarkarji Olimpije pred dvema tednoma nazadnje stopili na parket, so močno presenetili, saj so po slabih igrah v uvodnih treh krogih v Stožicah Helios odpravili s kar 51 točkami razlike. Trener Gašper Potočnik je igralce pohvalil za pristop, hkrati pa razkril, da bi na dvig forme lahko vplivalo tudi delo s športnim psihologom. Ali je bila suverena predstava Ljubljančanov zgolj preblisk ali pa se zmaji zares prebujajo, bo jasno že drevi v Novem mestu. Obračun v dvorani Leona Štuklja bo precej pomembnejši za kapetana Saša Zagorca in soigralce, saj bi se ob morebitnem porazu praktično že lahko poslovili od morebitnega prvega mesta v ligi za prvaka.

Potočnik tudi to pot ne bo mogel računati na mladega Blaža Mesička, ki ga pestijo bolečine v hrbtu. Ker bi se te v primeru pretirane obremenitve lahko prelevile v kronične težave, v taboru Olimpije z mladim upom raje ne želijo tvegati. Prav njegova odsotnost na mladinskem zaključnem turnirju je botrovala dejstvu, da je Olimpija na koncu igrala zgolj za tretje mesto. »Obe ekipi zagotovo čaka negotova tekma, predvidevam, da do samega zaključka. Verjamemo, da smo dobro pripravljeni in se veselimo zanimive tekme,« je bil pred pomembnim obračunom skop z besedami Gašper Potočnik.

Nič kaj mirno derbija ne pričakujejo niti v taboru Krke. Novomeščani so v letošnji sezoni v ligi ABA namreč dvakrat že klonili proti Olimpiji. Na prvi tekmi v Stožicah je bila razlika kar 30 točk, medtem ko je bilo na drugi veliko bolj tesno, zmaji so slavili s štirimi točkami prednosti. Na obeh obračunih je bilo čutiti, da igra Ljubljančanov dolenjskemu moštvu ne leži najbolj, v primeru tretjega zaporednega poraza pa bi se lahko v glave Krkinih košarkarjev prikradel tudi manjši kompleks pred nasprotniki iz prestolnice. »Z ljubljanskim klubom imamo v tej sezoni slabe izkušnje, saj smo proti njemu dvakrat izgubili. Ravno zato prosim vse naše navijače, da nam pomagajo prekiniti črni niz. Verjamem, da se jim bomo s prikazanim pristopom na igrišču oddolžili na najboljši možen način,« pravi Vladimir Anzulović, ki je imel na zadnjih obračunih, predvsem pri tesnih zmagah proti Zlatorogu in Rogaški, aduta v vročem Luki Laporniku, medtem ko večji doprinos pričakuje predvsem od Jureta Lalića in Stefana Sinovca.

Tajfun išče pot iz krize

Premor v ligi za prvaka je od vseh moštev zagotovo najbolj prav prišel državnemu prvaku Tajfunu. Šentjurčani so po nekaj rošadah v ekipi katastrofalno začeli ligo za prvaka, saj še niso okusili slasti zmage. Temu so znova botrovale poškodbe, ki trenerju Dejanu Mihevcu še naprej kratijo spanec. Nova žrtev je Ceola Clark, ki ima počeno kost v palcu. »V zadnjem obdobju smo sicer dobro trenirali, tako da smo na tekmo dobro pripravljeni,« pravi Dejan Mihevc, ki pa se dobro zaveda, da ga brez motorja ekipe čaka izredno težko delo.

Zdravstvene težave še naprej pestijo tudi Helios, ki bo proti Zlatorogu vnovič nastopil v nepopolni postavi. Kljub temu pa trener Jakša Vulić pričakuje povsem drugačen obraz kot na zadnji tekmi proti Olimpiji. »Naša obveza je, da prikažemo kar največ borbenosti in pustimo srce na parketu ter na tak način popravimo slab vtis z zadnje tekme.«

Liga Nova KBM za prvaka, 5. krog, danes ob 19. uri: Tajfun – Rogaška, ob 20. uri: Krka – Olimpija, Helios – Zlatorog, za obstanek, 6. krog: danes ob 17. uri: Lastovka – LTH Castings, ob 20. uri: Šenčur – Hopsi, Elektra – Portorož.