Vodstvu SID banke se obetajo spremembe. Trenutni upravi, ki jo vodi Sibil Svilan, član uprave pa je še Jožef Bradeško, se konec leta namreč izteče mandat, lastnik banke, torej država, ki jo zastopa vlada, pa mora zapolniti še mesti v nadzornem svetu banke.

Rop s tožbo nad Banko Slovenije

Nadzorni svet SID banke ima po zakonu o banki sedem članov, ki jih imenuje vlada, in sicer pet na predlog ministra za razvoj in evropske zadeve, enega na predlog ministra za finance in enega na predlog ministra za gospodarstvo. A trenutno sedi v nadzornem svetu banke le pet članov. Banka Slovenije je namreč lani opravljanje funkcije nadzornika banke prepovedala Tonetu Ropu, ker je bil ta pravnomočno obsojen zaradi izdaje tajnih podatkov. Šlo je za tako imenovano prisluškovalno afero, ki jo je leta 2007 z objavo neuradnega pogovora z Ropom o domnevnih dogovorih med Janezom Janšo in takratnim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem o incidentih v Piranskem zalivu sprožil novinar Vladimir Vodušek. Banka Slovenije je po dostopnih podatkih Ropu prepovedala opravljanje funkcije nadzornika, ker da ne izpolnjuje več pogojev glede ugleda, njegovo ravnanje pa da vzbuja dvom o njegovi zmožnosti za zagotovitev varnega in skrbnega nadzora v skladu s profesionalno skrbnostjo in najvišjimi etičnimi standardi ter preprečevanjem nasprotja interesov. Rop je zoper odločbo Banke Slovenije sprožil postopek sodnega varstva, torej je vložil tožbo na upravno sodišče. Rop o postopku ni želel govoriti, ker je »vse strogo zaupno, zato ne more ničesar komentirati«. V Banki Slovenije so pojasnili, da so konec septembra lani prejeli tožbo skupaj s predlogom za izdajo začasne odredbe. Zahtevo za izdajo začasne odredbe je upravno sodišče zavrnilo, čemur je sledila pritožba, ki pa jo je vrhovno sodišče prav tako zavrnilo. O tožbi sodišče še ni razsodilo.

Nadzorni svet SID banke je medtem na lastno željo letos zapustil tudi Boris Škapin, ki je bil med nadzornike imenovan julija lani. Kandidata za izpraznjeni mesti v nadzornem svetu naj bi vladi v imenovanje predlagala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in ministrica za razvoj Alenka Smerkolj, zapolnili pa naj bi ju predvidoma v maju.

Za upravo menda manj kot deset prijav

Nadzorni svet bo tako o novi upravi SID banke predvidoma odločal že v polni postavi. Nadzorniki SID banke so iskanje članov uprave začeli razmeroma zgodaj, saj se je rok za prijave iztekel že v začetku februarja. V SID banki na vprašanje, koliko prijav je prispelo na razpis, niso odgovorili, češ da postopek izbora še ni končan. Na razpis naj bi po naših podatkih prispelo manj kot deset prijav. Po neuradnih informacijah naj bi se za nov mandat potegoval tudi trenutni predsednik uprave, medtem ko nam je član uprave Bradeško potrdil, da se na razpis ni prijavil. Po mnenju poznavalcev razmer je med kandidati zagotovo nekaj notranjih imen. Člane nove uprave, ki bodo vodenje banke prevzeli s 1. januarjem prihodnjega leta, bodo nadzorniki imenovali najkasneje do 1. julija, ni pa nujno, da bo uprava še naprej dvočlanska. Ideje, da bi upravo SID banke okrepili še s tretjim članom, so se namreč pojavljale že v preteklosti.