Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je spoštovalo sodbo ljubljanskega višjega delovnega in socialnega sodišča, s katero je razsodilo, da je žalski center za socialno delo Žalčana neupravičeno prikrajšal za 43 evrov denarne socialne pomoči na mesec. Ta v polnem znesku znaša dobrih 288 evrov. Na žalskem centru so odločitev upravičili z navedbo, da upravičenec do pomoči živi v stanovanju skupaj s svojo mamo, s katero si zato tudi delita vse stroške, pa čeprav sta oba na sodišču dokazovala, da imata ločeni gospodinjstvi in zato plačujeta vsak svoje stroške, nekatere, denimo za televizijo in internet, pa je Žalčan plačeval sam.

Zaradi tega je bil, kot pravi, doslej oškodovan za okoli tisoč evrov. Kot je povedal za Dnevnik, je na ministrstvo v preteklosti najprej naslovil štiri pritožbe, nato pa na sodišče vložil še štiri tožbe in vztrajal, da imata z mamo ločeni gospodinjstvi in zato plačujeta tudi vsak svoje položnice. Pritrdilo mu je šele višje delovno in socialno sodišče, ki je dve izdani odločbi že razveljavilo ter ju vrnilo v ponovno odločanje ministrstvu za delo z napotilom, da morajo našega sogovornika obravnavati kot samostojno odraslo osebo. Dva postopka pa še potekata.

Marsikdo ne ve, da je prikrajšan

Odvetnica Albina Vedenik pravi, da gre za prvi tovrstni primer v sodni praksi sploh, da je sodišče odločilo v prid oškodovanca. »Ocenjujem, da je dobro, da so na ministrstvu vendarle upoštevali sodbo višjega sodišča,« pravi Vedenikova. Najprej namreč ni kazalo, da bodo sodbo upoštevali, saj je žalski center za socialno delo Žalčanu izdal novo odločbo, s katero so mu priznali pravice za nazaj, ter še eno za obdobje od 1. aprila do konca septembra letos, torej za pol leta, v kateri je ponovno pisalo, da mu socialno denarno pomoč znižujejo za 15 odstotkov.

Vedenikova pravi, da bi lahko center že takoj po prejemu sodbe višjega sodišča izdal novo odločbo o višji denarni socialni pomoči, a se to ni zgodilo, zato je naš sogovornik, ki je bil zaradi tega oškodovan, zaposlene na centru za socialno delo v Žalcu ovadil zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. »Čudim se, da so tako ravnali, saj nekomu, ki prejema samo denarno socialno pomoč in nima drugih dohodkov, pride prav vsak evro. In to bi morali v prvi vrsti imeti pred očmi tisti, ki o tem odločajo, in z izdajo odločbe po napotkih višjega sodišča pohiteti,« še pravi odvetnica Albina Vedenik.