Francoski kmetje slovijo po zelo inovativnih načinih protestov. Zato je tudi njihov vinski protest včasih zelo slikovit. Pretekli teden je namreč kakšnih sto južnofrancoskih vinogradnikov ugrabilo pet cistern, ki so vozile špansko vino. Pipe na cisternah so odprli in približno 90.000 steklenic španskega vina se je razlilo po cesti nedaleč od Perpignana. Tri napol prazne cisterne so nato nadaljevale pot, a so jim protestniki nalepili napise, da prevažajo »neodobreno vino«.

Španci prehiteli Francijo in Italijo

Francoski vinogradniki iz departmaja Aude ob francosko-španski meji so proti Špancem začeli guerre des vins, vinsko vojno. Trdijo, da se borijo za svoj obstoj, ki ga ogroža uvoz španskih vin. Španija je že pred dvema letoma postala največji svetovni izvoznik vin, saj izvozijo 22,8 milijona hektolitrov vina na leto in so prehiteli tako Francijo kot Italijo. Če verjamete ali ne, je največji kupec španskih vin postala Francija, ki je pred dvema letoma kupila 5,8 milijona hektolitrov španskega vina. Francozi so hitro izračunali, da je ceneje uvažati španska vina kot pridelovati francoska.

Protestniki iz južne Francije trdijo, da Španija v Francijo uvaža vino non conforme, se pravi vino, ki se ne sklada z deklaracijo, saj pod oznako špansko vino uvažajo ceneno južnoameriško vino, ki nato preplavi francoski trg kot špansko vino, predvsem pakirano v vse bolj priljubljene tetrapake. Trdijo celo, da je ceneno južnoameriško vino najprej pošpanjeno v Španiji in nato v Franciji celo spremenjeno v francosko. Pika na i pri njihovi jezi pa je dejstvo, da je Tour de France za glavnega sponzorja izbral čilskega pridelovalca vina. Zato pripravljajo blokado kolesarske etape med Carcassonnom in Montpellierom.

Španci so nad obtožbami seveda ogorčeni. Po njihovem mnenju že podatki o španskem uvozu in izvozu vina povedo, da ni mogoče, da bi uvažali vino iz Južne Amerike in ga nato prodajali kot španskega, ker po statistiki Španija uvozi precej manj vina, kot ga izvozi. Trdijo tudi, da so francoska podjetja od nekdaj uvažala tuja, predvsem španska vina ter jih nato ustekleničevala kot francoska.

Napadi na trgovce in vlado

To sicer ni prvič, da so po cestah razlivali špansko vino. Južnofrancoski vinogradniki imajo dolgo tradicijo vinskega bojevanja, saj imajo organiziran celo lokalni akcijski komite vinogradnikov ali Crav, v katerem delujejo kot vinski teroristi. Leta 2005 so špansko vino razlili, ker jih je razjezila odločitev lokalnega trgovca z vini, da bo raje kot francosko kupil špansko vino. Vinski teroristi so vdrli v klet vinskega trgovca, ki je uvažal špansko vino, ter nastavili dinamit pred vrata trgovine, ki je prodajala špansko vino. Še huje je bilo marca 1976, ko so se vinogradniki med blokado ceste spopadli s policijo in sta umrla komandir policije in vinogradnik. Tedaj so protestirali proti prenizki odkupni ceni vina.

Tradicija južnofrancoskih srboritih vinogradnikov izvira iz leta 1907, ko so bili prav oni povod za enega največjih protestov v zgodovini sodobne Francije. Protest se je začel, ko je lastnik kavarne in vinograda v vasi Argelliers ustanovil komite za obrambo vinogradnikov, češ da se morajo obraniti pred vinskimi goljufi, ki jih vlada ne preganja dovolj. Tri dni kasneje je po ulicah mesta Narbonne maširalo 800.000 protestnikov, v spopadih z vojsko jih je šest umrlo.

Toda vinska vstaja leta 1907 je dosegla svoje: da bi zaščitila svoja vina, je Francija nekaj let kasneje sprejela kompleksen sistem klasifikacije vin, ki bolj ali manj velja še danes.