Tudi z Igorjem Osredkarjem, kapetanom slovenske reprezentance v dvoranskem nogometu, bi bilo drevi... Ne, ne težko. Gigantsko težko. David proti vsaj petim Goljatom. Če je uvrstitev slovenskih hokejistov in rokometašev na olimpijske igre velik dosežek, bi bila ohranitev prednosti Slovenije proti Španiji (1:0) v dodatnih kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo... No, najbrž ne bi našli besed.

In to tudi ali pa sploh po prvi tekmi, ko so varovanci Andreja Dobovičnika z golom Alena Fetića, neverjetnimi obrambami Damirja Puškarja in celotnim pristopom moštva prvi po letu 2005 po rednem delu premagali sedemkratne evropske in dvakratne svetovne prvake. Zdaj jih 40 minut loči od enega največjih nogometnih čudežev.

Toda na nedeljskem zboru na Brdu so se morali fantje najprej med sabo prešteti. In ni kazalo najbolje. »Ne predstavljam si, da bi ostali še brez kapetana. Že tako se nam bo poznala odsotnost dvojca izmed peterice, ki premorejo največ izkušenj. Kljub temu obljubljam, da se bomo borili po najboljših močeh,« je Dobovičnikova popotnica v Melillo, špansko enklavo v Maroku.

Ne, novice res niso dobre. Že tako ali tako strelec evrogola iz prostega strela Fetić ne bo smel nastopiti zaradi kartonov. Gašper Vrhovec ima zlomljen nos in gotovo ne bo igral, upanje pa je še za Osredkarja, ne samo motor, temveč dušo slovenske izbrane vrste. V petek je povsem normalno odigral tekmo za zagrebški Nacional, nato pa začutil bolečino. »Iz minute v minuto me je bolj bolelo, niti na večerji bolečina ni popustila,« je pojasnil kapetan. Obkladki seveda niso pomagali, sploh ko je prišla diagnoza: poškodovani ligamenti desnega kolena. Raje je kar sam dal v odstotke možnosti, da bi zaigral – 70:30. Na glavo ne bo šel: »Zadeva se lahko poslabša. Ker pa ne bom mogel dati veliko tej ekipi, ji bom le škodil, pa še sebe smešil.«

Kaj pomeni Osredkar? 125 tekem in 64 golov. Rekorder. Z njegovo odsotnostjo rapidno padejo tudi možnosti Slovenije, da se še enkrat levjesrčno zravsa s furijo, samimi profesionalci, ki dobro živijo od brcanja na parketu. Toda ključna prednost je vendarle pritisk, ki je na strani Špancev. Ko so včeraj naši poleteli iz Benetk, niso leteli porazu naproti, saj tega praktično ni. »Nihče ne pričakuje, da se kar uvrstimo na SP, povrhu smo hendikepirani. Španci bodo grizli, motiva jim po porazu v Mariboru ne bo manjkalo. Vedo, da so naredili velik kiks,« je še napovedal Igor Osredkar.

Velik kiks je še milo rečeno. Prvi poraz po rednem delu po enajstih letih, potem ko so še na letošnjem evropskem prvenstvu vse namahali za vsaj dva zadetka. Plan igre je zato podoben kot v Mariboru, reprezentanca je ponovila uigrane kombinacije in akcije. Saj veliko skrivnosti niti ni, tudi na prvi tekmi jih ni bilo: Španci so imeli žogo, sprožili kanonado strelov in pričakovali, da bo njihova superiornost naredila svoje. Pa ni. »Veliko skrivnosti torej ni,« poudarja Dobovičnik. Bo pa vseeno dve uri prej s svojimi fanti danes že v dvorani. Da vidijo, če bodo lahko zgrizli tudi ta parket.