Tako vsaj pravijo v Semenarni Ljubljana, ki se lahko pohvali s pestro paleto sort. Preden se odločimo za pravo sorto, pomislimo, kje bomo rastlino vzgajali. Vrtičkarji imajo denimo raje visoke, medtem ko so nizko rastoči paradižniki bolj priporočljivi za gojenje v loncih. Prav za ta namen je priporočljiva sorta paradižnika balcony yellow, ki tvori zelo nizek in kompakten dekorativen grmiček z majhnimi rumenimi plodovi. Kot svetujejo v Semenarni, je odličen tudi za vzgojo v loncih na sončni terasi in balkonu, celo v kombinaciji s cvetlicami. Če pa imamo na terasi več prostora, si posadimo tudi kak visok in bujno rastoč paradižnik. Na večji terasi si z visokim paradižnikom naredimo živo mejo.

Katero sorto izbrati?

Katero sorto izberemo, je stvar okusa, zanimiv pa je češnjev oziroma koktajlski paradižnik sorte supersweet, ki ima dolge grozde z majhnimi rdečimi in sočnimi plodovi. Je zelo bujen in zdrav paradižnik, ki ga lahko uporabimo ob mehkem siru, prelitem z oljčnim oljem, lahko pa ga damo v solato. Najmlajši pa ga bodo lahko »zamenjali« kar za bombone. Poleg čudovitih plodov pa nam bo paradižnik v loncu s svojim vonjem odganjal muhe in drug nadležni mrčes. Med slovenskimi vrtičkarji so zaradi okusa najbolj zaželene evropske sorte saint pierre, volovsko srce val in marmande.

Vzgoja

Gredica, ki jo bomo namenili paradižnikom, naj bo sončna, lega manj vetrovna. Zemlja naj bo dobro obdelana in pognojena s kompostom. Sadike presajamo, odvisno od lege in vremena, od srede aprila do srede maja. Doma si vzgojimo sadike približno osem tednov pred načrtovanim sajenjem na prosto. Pri paradižniku je bolje, da je sadika večja kot manjša, ker jo lahko sadimo globoko, saj bo tako razvila močnejši koreninski sistem. Sejemo v posode ali mini rastlinjake. Pozneje, ko so rastlinice dovolj velike, pa presajamo v večje lončke. Lahko sejemo tudi naravnost v večje lončke in ne pikiramo. Vzgoja sadik paradižnika ni zahtevna. Pazimo, da je primerno toplo, da redno zalivamo/škropimo, da mladih rastlinic ne postavljamo na neposredno sonce ali prepih ter da niso izpostavljene nenadnim temperaturnim spremembam. Približno 20 centimetrov visoke rastline so primerne za presajanje.