Dejstvo je, da se številni lastniki streh, prekritih s tegolo, srečujejo s podobnim problemom. Težava ni toliko v kritini kot v slabih mojstrih, ki so jo polagali. Zato poglejmo nekatere možnosti relativno enostavne sanacije.

Dodatna kritina SLK

Pri zamenjavi kompletne strešne kritine se ta praviloma izvaja tako, da se enostavno na streho pritrdi strešne letve, direktno na tegolo, in novo kritino. Druga zanimiva možnost, ki jo lahko bralka izvede tudi v samogradnji, vsaj na nadstrešku, pa so plošče SLK. Strešna kritina SLK je primerna za neposredno pokrivanje čez obstoječo strešno kritino tegola. Sanacija strehe je tako bolj ekonomična, saj ni potrebna menjava podkonstrukcije. Dejanski strošek sanacije strehe je le dobava in montaža kritine SLK.

Izdelana je iz barvanega luksiranega (ne eloksiranega) aluminija debeline 0,7 milimetra in je romboidne oblike. Barva je utrjena in toplotno obdelana pri 400 °C in je kot taka zelo obstojna. S svojo posebno obliko omogoča, da se kondenz, ki nastane pod površino kritine, izteka na kritino in ne pod njo, kot je to značilno za ostale kritine. Omogočen je prehod zraka pod kritino, kar preprečuje nastanek kondenza oziroma je količina minimalna. Kritina je dimenzij 275 x 275 mm, debela je 0,7 mm, težka 3,15 kg/m2, najmanjši dovoljen naklon strehe pa je šest stopinj.

Tesnjenje razpok in poškodb

Drugi sistem je tesnjenje razpok s tesnilno maso, npr. Tekadom Waterproof Coating, ki je tekoča elastično-plastična masa za popravilo puščanj, zapolnjevanje razpok in služi kot zaščitno sredstvo. Uporaben je v vseh vremenskih razmerah. Lahko zapolni razpoke in jamice širine do 5 mm. Je zelo elastičen, lahko se barva. Lahko uporabite tudi Tekadom Bitumen, ki je enokomponentna tesnilna masa s topili na osnovi bitumna in je posebej primerna za hitro popravilo razpok, lukenj in lomov na strehah ter za razpoke v bitumenski lepenki. Za dodatno površinsko izolacijo pa vam svetujemo uporabo TEKADOM HydroBlocker Superelastic (tekoča membrana), enokomponentne tesnilne mase brez topil, ki se namensko uporablja za zatesnitev in hidroizolacijo. Več informacij dobite v podjetju TKK, d. o. o., v Srpenici, njihov telefon pa je: 05 384 13 00.

Spoje med ploščami lahko sanirate tudi s premazom Gomastit Aqua Protect, prav tako večje poškodbe, s tem da morate v tem primeru namestiti membrano EPDM. Več informacij lahko dobite v podjetju KOOP Trgovina, d. o. o., Zgornja Pohanca 6, Zdole, telefon 07 477 88 20. (hh)