Po prvem šoku, ki so ga krimovke doživele med tekmo prejšnjo soboto v Toljatiju (v končnici so zaostajale že za osem zadetkov, 18:26, a so se izvlekle z minus štiri), je v sredo sledil še večji. Zagorje je na gostovanju pri Mlinotestu v Ajdovščini zmagalo in če Zasavkam na zadnjih štirih tekmah proti precej slabšim ekipam (Branik, Jadran, Brežice, Ljubljana) senzacionalno ne bo spodrsnilo, bodo prvič v zgodovini postale državne prvakinje, Krim pa bo po 21 letih sestopil s prestola, saj je bil od leta 1995 serijski prvak Slovenije.

Sramoto v domači ligi bo Krim skušal vsaj delno oprati v Evropi s tolažilno nagrado – z uvrstitvijo v finale pokala pokalnih zmagovalk. A za to bo potrebno najprej premagati Lado, nato pa še z zadostno razliko. »V Rusiji smo odigrali zelo dober prvi polčas, še v uvodnih minutah drugega smo vodili z dvema zadetkoma prednosti, nato pa se je zgodil nepričakovani padec v igri. Ne, ni bila kriva telesna pripravljenost. Odkar sem prišel v Krim, igramo evropske tekme z največ osmimi igralkami, zanje pa vem, da so dobro pripravljene. Če bi bila za padec kriva slabša telesna pripravljenost, se v končnici ne bi uspeli vrniti med žive in prepoloviti zaostanek,« meni Krimov trener Uroš Bregar.

Odkar evropske tekme igra na Kodeljevem, Krim v tej sezoni še ni izgubil. V osmini finala je premagal romunsko Craiovo (27:23), v četrtfinalu norveški Kristiansand (30:20), v tej dvorani pa je pred slabima dvema tednoma osvojil tudi slovenski pokal. Pred povratnim dvobojem z ekipo, ki nima niti ene tujke, trener Bregar razkriva tudi recept za uspeh in napredovanje v finale, v katerem bo igral tudi skupni zmagovalec dvoboja Issy Paris – Holstebro (na prvi tekmi so Francozinje doma premagale Danke s 24:20). »Proti Ladi je težko igrati v visokem ritmu vseh šestdeset minut, zato ne bomo divjali. Če želimo napredovati, Rusinjam ne smemo pustiti doseči več kot 24 zadetkov. Vse bomo stavili na obrambo in skušali ustaviti ključni igralki, Darjo Dmitrijevo in Irino Bliznovo,« opozarja Bregar na igralki, ki sta v Toljatiju skupaj dosegli enajst zadetkov.

Krimovke po prihodu iz Rusije trenirajo v popolni zasedbi, tudi z vratarko Mišo Marinček, ki je imela težave z vnetjem sluhovoda. V končnici prve tekme je Ljubljančanke reševala vratarka : »Če bi naša kriza v Toljatiju trajala še dlje, bi se lahko končalo tudi z minus petnajst. A na srečo smo se še pravi čas prebudile in pobrale. Na takšnih tekmah je potrebno igrati potrpežljivo in postopoma graditi rezultat, me pa se ob padcu nismo pametno odzvale. Lahko bi zmagale že v Rusiji, doma pa se bomo zagotovo predstavile v boljši luči. Lada je dobra ekipa, a ne nepremagljiva.