Mestna občina Ljubljana, njeno javno podjetje Ljubljanski potniški promet in družba Telekom Slovenije so razvili mobilno aplikacijo urbana, ki bo uporabnikom omogočila, da svoj telefon uporabljajo kot virtualno vrednostno kartico urbana. To pomeni, da bodo vožnjo z mestnimi avtobusi in z vzpenjačo, parkiranje ter uporabo sistema Bicikelj namesto s kartico lahko plačali kar s svojim pametnim telefonom.

Predvsem pri vožnji z mestnimi zelenci je ta aplikacija uporabna za tiste, ki nimajo mesečne vozovnice, saj jim bo plačilo prek te aplikacije omogočilo prestopanje znotraj 90 minut. Te možnosti uporabniki, ki so posamezno vožnjo plačali s telefonom, a prek sistema Moneta, do sedaj niso imeli. Poleg tega omenjena inovacija potnikom na mestnih avtobusih omogoča, da hkrati plačajo vožnjo za več ljudi, so sporočili z Javnega holdinga Ljubljana, v katerega je vključen Ljubljanski potniški promet.

Poleg plačevanja bodo uporabniki na aplikaciji lahko spremljali svoje stanje na računu, pogledali zgodovino plačil, aplikacija omogoča med drugim pregled urnikov prihodov avtobusov, pokaže, kje in koliko so oddaljeni najbližji urbanomati, avtobusna postajališča, postaje Biciklja, parkomati, javna parkirišča in parkirne hiše.

Velja opozoriti, da aplikacija deluje na telefonih z operacijskim sistemom android 4.4 ali novejših različicah in s tehnologijo brezstične komunikacije (NFC). Čeprav je pri nastanku aplikacije sodeloval Telekom Slovenije, jo bodo lahko uporabljali tudi uporabniki vseh konkurenčnih mobilnih operaterjev v Sloveniji. Enako kot na kartico urbana bodo uporabniki tudi na aplikacijo urbana lahko naložili največ 50 evrov.

Na javnem holdingu uporabnikom priporočajo, naj si ob namestitvi mobilne aplikacije na svoj telefon shranijo številko kartice ID in kodo PIN, ki se jim bo avtomatsko ustvarila ob prvi uporabi aplikacije. To jim bo prav prišlo ob morebitni zamenjavi telefona, saj bodo v tem primeru dobroimetje s starega telefona lahko prenesli na novega. Uporabnikom, ki teh podatkov ne bodo imeli oziroma jih bodo pozabili, na holdingu svetujejo, naj pred zamenjavo telefona porabijo morebitno dobroimetje.