Potem ko so v Dinosu lani odpustili prvega sindikalista Slavka Gabra, ki je med drugim opozarjal na domnevno nezakonito znižanje plač za deset odstotkov, zaradi česar je več zaposlenih vložilo tožbo na delovno sodišče, so se v družbi z opominom pred odpovedjo delovnega razmerja zaradi sindikalnih aktivnosti lotili še novega predsednika sindikata SKEI Dinos Jožka Švajgerja, je opozoril sekretar sindikata SKEI za Ljubljano in okolico Zlatko Hernčič.

»Še več: njegov namestnik Matej Škoberne je bil premeščen z delovnega mesta v Celju na delovno mesto v Novem mestu, člana izvršnega odbora sindikata Martina Somija pa so odpustili iz poslovnih razlogov,« je povedal Hernčič. Pri tem je dodal, da je nekaj delavcev, ki so tožili Dinos, prejelo napoved odpovedi delovnega razmerja, ki naj bi bila uresničena v prihodnjih dneh. V znamenje solidarnosti s sodelavci je včeraj na dveh lokacijah Dinosa, v Dravogradu in Murski Soboti, izbruhnila spontana stavka.

V Dinosu so pojasnili, da je v dveh skladiščih devet delavcev brez predhodne napovedi prekinilo delo. Ker v panogi vladajo zaostrene razmere, so primorani sprejemati tudi nepriljubljene ukrepe. »Od 19 zaposlenih, ki so vložili tožbo zaradi znižanja plač, v skladu s podpisanimi pogodbami in sprejetimi akti, jih velika večina želi tožbo umakniti. Toda sindikat SKEI jih izsiljuje, da bi morali v primeru odstopa od tožbe sindikatu poravnati stroške v višini 600 evrov,« so dodali v družbi.

Predsednik uprave Dinosa Damijan Zorko je pred dnevi zanikal, da bi proti delavcem ukrepali zaradi njihovih sindikalnih aktivnosti.

Zamenjava kolektivne pogodbe

V Dinosu načrtujejo tudi prehod s kolektivne pogodbe za kovinsko dejavnost na kolektivno pogodbo za komunalno dejavnost. Po lanskih razprtijah, ki so zaposlene razdelile na dva tabora, so v Dinosu ustanovili paralelni sindikat, ki naj bi simpatiziral z vodstvom družbe in podpiral prehod na kolektivno pogodbo za komunalno dejavnost. Po Zorkovih zatrdilih novi sindikat ni bil oblikovan po predlogu uprave, temveč, »kot mi je znano, zaradi nestrinjanja med preteklim članstvom v sindikatu SKEI«. Pri tem je Zorko potrdil, da nameravajo novo kolektivno pogodbo skleniti s sindikatom za komunalo. Ta sindikat sicer združuje še nepremičninske posrednike in praviloma slabo plačane varnostnike.

Takšno odločitev je Zorko utemeljil s tem, da je obstoječa pogodba za kovinsko dejavnost že neveljavna. Hernčič pa je opozoril, da ima Dinos med vsemi dejavnostmi kot primarno dejavnost registrirano zbiranje sekundarnih industrijskih surovin in odpadkov, vendar pa so v družbi pomembne tudi dejavnosti, ki zavzemajo kolektivno pogodbo SKEI za kovinsko industrijo. Ker so imeli v Dinosu desetletje sklenjeno pogodbo za kovinsko dejavnost, v ozadju namer vodstva družbe ni nič drugega kot zakonito nižanje prejemkov delavcev za okrog 20 odstotkov, je dodal. »To je dezinformacija posameznikov, ki nas želijo diskreditirati. Če bi ti dobro prebrali kolektivno pogodbo za komunalno dejavnost, bi lahko preverili, da je za zaposlene ugodnejša,« je še dejal Zorko.

Padec prihodkov in dobička

Po besedah sindikalista Hernčiča je vodstvo družbe delavce obvestilo, da zaradi oteženih razmer na trgu ne morejo poslovati brez zniževanja plač, hkrati pa bi bil za družbo velik udarec, če bi izgubila že vložene tožbe zaposlenih.

Prihodki od prodaje Dinosa so se lani znižali za 16 odstotkov in so znašali 111 milijonov evrov. Čisti dobiček pa se je skoraj prepolovil, na 525.000 evrov. Dinos se sicer pospešeno razdolžuje, v roku slabih dveh let naj ne bi bil več zadolžen. »Ko se bo sprostil kreditni potencial, imamo že pripravljene načrte za nove razvojne investicije. Dinos je sicer ena redkih družb v panogi, ki jim uspeva, kljub zgodovinsko najslabšim razmeram na trgu odpadnih surovin, poslovati pozitivno,« je še dejal Zorko.