Pravzaprav ni lahko ugotoviti, katere so najboljše serije, ki se trenutno vrtijo na svetovnih televizijskih kanalih, zato smo se pri sestavljanju lestvice tokrat opirali na Rotten Tomatoes, spletno stran, na kateri so zbrane ocene filmov in serij, ki so jih spisali ameriški kritiki. Skupno povprečje kritik je prikazano v odstotkih, da ne bi obveljala samo kritiška ocena, pa Rotten Tomatoes za vsak film in serijo predstavlja tudi njihovo priljubljenost pri gledalcih.  Naša sodelavka in specialistka za filme in serije Tina Bernik pravi, da so kritiki in gledalci na isti valovni dolžini, ko gre za Fargo, serijski remake kultnega filma Fargo bratov Coen, in Better Call Saul, nekoliko bolj humorni, a še vedno dokaj črni spin-off kultne serije minulega desetletja Kriva pota. »Vsak pravi fan pa ne bi smel spregledati med gledalci preveč podcenjene serije The Americans, odlično napisane, režirane in odigrane drame The Affair ter novitet Mr. Robot, Narcos in Billions. Po drugi strani pa največ ljudi gleda Igro prestolov, kar niti ni treba posebej poudarjati,«  pravi Bernikova. Na lestvici sta, kljub očitni ameriški orientiranosti, tudi dve evropski seriji.

Better Call Saul

Kot smo omenili, gre za tako imenovani spin-off serije Breaking Bad oziroma Kriva pota. V glavni vlogi serije, kriminalne drame in črne komedije v enem je odtrgani odvetnik Saul Goodman, ki ga igra Bob Odenkirk, obdobje nadaljevanke pa je postavljeno nekaj let pred dogajanjem v Krivih poteh. Goodman je še nepomemben odvetnik, ki si želi uspeti in mu zato ni težko poprijeti za noben posel, konec koncev še nima niti prave pisarne, zato je za denar pripravljen narediti skoraj vse. Dobesedno. Serijo sta napisala Vince Gilligan in Peter Gould, prvi je seveda tudi avtor predhodnice Kriva pota. Serijo, ki je luč sveta ugledala 8. februarja lani, distribuira gigant Sony Pictures Television, v Sloveniji pa jo je mogoče videti na televiziji AMC. Kaj pa številke o gledanosti? V prvi sezoni so imeli deset epizod, v drugi pa jih je bilo osem, dve še sledita v aprilu. V ZDA je imelo prvo nadaljevanje lani rekordnih 6,88 milijona gledalcev, zadnje, predvajano 4. aprila letos, pa okoli 2 milijona. V New York Timesu so napisali: »Serija Better Call Saul je več kot dobra: čudovita – na brutalen, temačno komičen način, seveda.«

Fargo

Fargo je televizijska serija, navdihnjena z istoimenskim filmom bratov Joel in Ethan Coen, ki sta za potrebe nadaljevanke postala tudi producenta. Serija, gre za kombinacijo črne komedije in kriminalne drame v najboljšem pomenu besede, je bila posneta za televizijsko mrežo FX. Tako prva kot druga sezona sta imeli po deset nadaljevanj. Zadnje nadaljevanje si je ogledalo 1,82 milijona gledalcev, zato ni veliko presenečenje, da v letu 2017 pripravljajo tretjo sezono. »Briljantno. Najpomembnejše pa je, da Fargo kljub grozi ne pozabi biti zabaven,« so povedali na salon.com.

Američana

The Americans je nadaljevanka, ki je 16. marca začela svojo četrto sezono. Vsako sezono televizijska mreža FX ponudi 13 delov, ki v povprečju v ZDA dosežejo milijon gledalcev. Serija se dogaja v osemdesetih, glavna junaka zakonca Elizabeth in Philip Jennings pa sta sovjetska vohuna. Zgodbo je spisal bivši agent CIA Joe Weisberg, ob gledalcih pa so se nad komunisti navdušili tudi kritiki: »In tudi Janša je šel v svoji antikomunistični vnemi tako daleč, da je postal imitacija komunistov,« je o primerjavi serije s politiko zapisal Marcel Štefančič ml.

Katastrofa

Angleška sitcom nanizanka Catastrophe se je doslej zavrtela dvanajstkrat – prvič lanskega januarja, zadnjič decembra. Številke o gledanosti se vrtijo malce nad milijon ogledov na serijo, in sicer v Veliki Britaniji, kar je seveda zelo veliko. Komedija, v kateri briljirata Sharon Horgan in Rob Delaney (pomaga pa tudi zvezdnica Carrie Fisher), je všeč tudi kritikom. Ken Tucker pri Yahoo! TV je zapisal: »Ena najpametnejših, najbolj očarljivih in zabavnih serij.« In, treba je povedati, angleška serija je polna umazanih (bolj ali manj) seksualnih vicev.

Nemčija 83

Deutschland 83 je nemška vohunska nadaljevanka v osmih delih, ki so jo lani predvajali po svetu. Gre za zgodbo o vzhodnonemškem agentu, pripadniku Stasija (Jonas Nay), ki ga v osemdesetih pošljejo vohunit v zahodno Nemčijo. Serijo so v ZDA in v Angliji predvajali v nemščini z angleškimi podnapisi in gledanosti so bile visoke. Predvsem v Veliki Britaniji, kjer si je prvo serijo ogledalo več kot 2 milijona ljudi, in v Nemčiji, kjer so s prvo serijo prebili mejo treh milijonov gledalcev. »Še en vznemirljiv, nostalgičen, presenetljivo zabaven vohunski triler,« pravi Time.

Kirurg

Clive Owen, eden najzanimivejših angleških igralcev, bi moral postati James Bond, a je izvisel. Namesto tega je v seriji The Knick postal kirurg John W. Thackery, ki se s svojim poslom ukvarja v New Yorku v začetku prejšnjega stoletja. Serijo, ki jo je režiral Steven Soderbergh, je mogoče videti na Cinemaxu, gledanost prvih dvajsetih epizod v letih 2014 in 2015 pa je bila v ZDA med 200 in 400 tisoč gledalcev na epizodo. Nič velikega, bi lahko rekli. Kritiki pravijo drugače: »Kirurg ni dobil emmyja niti ne toliko pohval kot Oglaševalci, to je sramota,« je ugotovil Guardian.

Igra prestolov

Game of Thrones bo šel 24. aprila v šesto sezono in predvsem pri publiki doživlja izjemen uspeh: če je prvo nadaljevanje leta 2011 v ZDA videlo kakih dva milijona gledalcev, je petdeseto epizodo 14. junija lani videlo že več kot 8 milijonov Američanov. George R. R. Martin, pisec, ki pozna svoj posel, je poskrbel za literarno predlogo spektakla, ki ga snemajo (tudi) v Dubrovniku, kritika pa mu je pritrdila: »Živimo v novi zlati dobi televizije, ampak nič ne navduši tako kot epska fantazijska zgodba George R. R. Martina,« pravijo pri Paste Magazinu.

Mojster ničesar

Master of None, kot gre originalni naslov serije v desetih nadaljevanjih, ki jo je spletna televizija Netflix poslala v svet 6. novembra 2015. Gre za ameriško komično dramo, ki sta jo napisala Alan Yang in Aziz Ansari, ki igra tudi glavno vlogo Deva Shaha, tridesetletnika, ki se poskuša prebijati skozi življenje v New Yorku. Prvi seriji naj bi sledila vsaj še ena, kritiki pa so zadovoljni: »Ansari in Yang sta sveža, s smešnimi in pametnimi pripombami. Pa naj gre za zabeležke o položaju tujcev drugih ras ali za čut za pravičnost in empatijo.«

Daredevil

Marvel's Daredevil je ameriška (spletna) televizijska serija, posneta po motivih stripovske zgodbe, ki je luč sveta ugledala leta 1964. Netflix je prvih trinajst nanizank objavil 10. aprila 2015, drugi set trinajstih pa je na spletu od 18. marca letos. Mimogrede, scenarij so dali v roke izkušenemu Drewu Goddarda, znanemu po kultni seriji Skrivnostni otok, kritiki pa so, kot navadno pri Netflixovi produkciji, zapredli: »Daredevil ima vse možnosti, da postane ena najboljših televizijskih adaptacij superheroja doslej,« pravijo pri TV Line.

Gospod Robot

Lansko poletje so na ameriški kabelski televiziji USA Network odvrteli deset nadaljevanj serije Mr.. Gre za znanstvenofantastično dramo ali tehno triler, kot so jo tudi poimenovali. Eliot (Rami Malek) je mlad programer, ki podnevi dela kot inženir, čez noč pa se spremeni maščevalnega hekerja, ki pod vodstvom gospoda Robota (Christian Slater) sesuva velike in škodljive globalne sisteme. Vsako nadaljevanje si je v ZDA pogledalo okoli 1,2 milijona gledalcev, po vsem svetu pa vsaj še enkrat toliko.