UKC Ljubljana naj vodi Andraž Kopač, nekdanji prvi mož Alpine, so se včeraj pričakovano odločili člani sveta bolnišnice. Predsednik sveta Tomaž Glažar je poudaril, da se je Kopač v preteklosti izkazal pri obvladovanju velikih sistemov. Precej redkobeseden pa je bil ob vprašanjih, ali Kopač pozna delovanje največje slovenske bolnišnice in financiranje zdravstva. »Nismo ga kaj dosti spraševali o teh zadevah. Menili smo, da dovolj razume način financiranja,« je dejal Glažar. Kje se je Kopač s tem seznanil, Glažar včeraj ni znal povedati. Je pa omenil, da so v svetu bolnišnice že »rahlo utrujeni od iskanja generalnega direktorja UKC«.

Zaposleni skeptični

Direktor Trima Igor Kržan, ki je veljal za Kopačevega najresnejšega protikandidata, je včeraj odstopil od kandidature. Kot smo že poročali, naj bi se podpora ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc oziroma vlade h Kopaču nagnila zaradi Kržanovih poslov pri koncesijah v zdravstvu. Do Kopača pa naj bi bili medtem ravno zato, ker doslej ni imel posebnega stika z zdravstvom, precej skeptični nekateri zaposleni v bolnišnici. V svetu bolnišnice so sicer trije predstavniki zaposlenih. Kako so glasovali, ni znano, saj je bilo glasovanje tajno, je pa ravno tri glasove prejel nekdanji obrambni minister Franci Demšar, ki je prav tako kandidiral za generalnega direktorja. Poleg Kopača in Demšarja se je članom sveta predstavilo še pet kandidatov.

Po seji, ki se je končala v poznih večernih urah, Kopač svojih načrtov ni predstavil javnosti, saj so v svetu kandidate po predstavitvi poslali domov. 44-letni Kopač, o katerem se bo morala pred začetkom mandata izreči še vlada, bi po njegovih besedah dodaten denar za bolnišnico pridobival s tržno dejavnostjo, več pa bi morali narediti tudi na področju nabave. Izpostavil je še motiviranje zaposlenih in sodelovanje s strokovno direktorico prof. dr. Marijo Pfeifer, je pojasnil Glažar. Pa tudi cilj, da bi UKC Ljubljana, ki je imel v zadnjih letih izgube, v prihodnje posloval pozitivno.

»Ko te enkrat kača piči...«

Podrobneje Glažar o Kopačevi viziji včeraj še ni želel govoriti, skrivnosten je bil tudi pri pojasnilih, zakaj so med kandidati stavili ravno na njega. »Ko te enkrat kača piči...« je spomnil na lansko dogajanje ob izboru Andreja Baričiča, ki ga vlada ob številnih pomislekih in nenavadnih izjavah v javnosti na koncu ni postavila na čelo največje bolnišnice.

Po oceni Glažarja, ki na ministrstvu za zdravje vodi direktorat za ekonomiko, ima tako kot Baričič tudi Kopač ustrezno znanje za opravljanje funkcije generalnega direktorja. »Kako ga bo uporabil, pa je odvisno od njega,« je previdno pristavil. Zagotovil je še, da bodo v svetu UKC Ljubljana opravili svojo nadzorno funkcijo in ukrepali, če se bo izkazalo, da bodoči direktor svoje znanje »uporablja v neprimerni smeri«.