Tudi vremenski rekordi so del »rekordomanije«. Recimo, rekordna dnevna količina padavin. Ali pa rekordno visoka temperatura, pa obrnjeno, rekordno nizka. Rekordno močan veter. Že če vreme razdelimo na posamezne količine, se možnosti za rekorde hitro namnožijo. Kaj šele, ko jih začnemo deliti še po času trajanja – mesečni, letni, dnevni rekordi. Morda se zdijo te izjemne vrednosti posameznih vremenskih količin res le igra senzacionalizma. A ni vedno tako. Dobro je poznati skrajne vrednost. Zaradi gradnje, na primer. Če vemo, koliko snega lahko največ pade pri nas pozimi, znamo načrtovati gradbene konstrukcije, ki zdržijo dovolj veliko količino snega. Ali pa ko gradimo kanalizacijo oziroma odvajanje meteorne vode, moramo širino cevi prilagoditi razmeram, tudi ekstremnim padavinam.

V resnici pri takih načrtovanjih večinoma ne upoštevamo ekstremnih, rekordnih vrednosti, ampak neko smiselno najvišjo vrednost, ki ni rekordna, zdrži pa, recimo, 90 odstotkov vseh primerov. Kajti absolutne varnosti pri vremenu ni. Saj drugače ne bi imeli več novih rekordnih vrednosti. Če so strehe na Primorskem obložene s kamni, da jim burja ne odnese strešnikov, še ne pomeni, da pa enkrat ne bo tako močne burje, ki bi lahko tudi na taki strehi naredila kaj škode. Sklepamo kompromise med stroški in morebitno možno škodo. No, ti kompromisi so seveda precej manj »kompromisni«, kadar gre za varnost – tam morda celo, da ne rečem, pretiravamo, ampak predimenzioniramo.

Kaj pravzaprav je vremenski rekord? Stvar je jasna. Pač največja, najvišja izmerjena vrednost neke vremenske količine je rekordna. V sredo je bilo ponekod v Sloveniji za april zelo toplo. Sploh za začetek aprila. V Črnomlju je bilo kar 27,6 stopinje in na letališču Cerklje ob Krki le desetinko manj. Rekordna aprilska temperatura v Črnomlju je do zdaj 29,9 stopinje. A izmerili so jo 24. aprila (leta 1968), v sredo pa je bil 6. april. V pomladnih mesecih se seveda od začetka do konca meseca precej segreje in po svoje je krivično, no, bolje rečeno, neprimerno primerjati temperaturo z začetka meseca s tisto proti koncu. Je torej v sredo padel temperaturni rekord?