Ameriške borze so tako nadoknadile skoraj vse izgube, evropske borze pa nekoliko zaostajajo. Glavni razlogi za ponovno rast svetovnih delnic so umiritev cene nafte, spodbudnejši podatki o stanju kitajskega gospodarstva in sproščanje monetarnih politih svetovnih centralnih bank.

Cena 159-litrskega sodčka zahodnoteksaške nafte (WTI) se je marca zvišala za skoraj 14 odstotkov. Dolgo je veljalo, da je poceni nafta dobra novica za podjetja in potrošnike ter slaba za proizvajalce nafte. Vendar tako visokih padcev tekočega zlata ni pričakoval nihče. Še konec leta 2013 se je cena nafte gibala pri okoli 100 dolarjih za sodček, v letošnjem februarju pa je upadla pod mejo 27 dolarjev. To je bil zelo velik udarec za proračune držav proizvajalk nafte in za prihodke naftnih podjetij. Države proizvajalke so bile oziroma so prisiljene k varčevanju, naftna podjetja pa v zmanjšanje investicij ter s tem v znižanje količine načrpane nafte v prihodnosti.

Investitorje so pozitivno presenetili novi dodatni nestandardni ukrepi Evropske centralne banke (ECB), ki naj bi spodbudili gospodarske aktivnosti in rast inflacije. Najbolj je presenetljiv ukrep povečanja mesečnih odkupov državnih obveznic za dodatnih 20 milijard evrov na mesec, ECB pa je medtem v nabor dodala tudi nefinančne podjetniške obveznice. Glede na trenutno ponudbo evropskih podjetniških obveznic se pričakuje, da bo lahko ECB vsak mesec odkupovala maksimalno do 2 milijardi evrov teh obveznic. V prihodnosti lahko pričakujemo številne nove izdaje podjetniških obveznic, ki bodo predvidoma imele zelo nizke obrestne mere. Evropska podjetja bodo z novimi obveznicami financirala nove investicije in prevzeme.

Pomemben vodilni indikator, ki nam napoveduje prihodnje stanje evropskega gospodarstva, je rast denarnega agregata M1 (gotovina in vloge na vpogled pri bankah). Letna stopnja rasti evropskega indikatorja narašča in nam napoveduje rast BDP, medtem ko v ZDA letna stopnja rasti M1 občutno upada. Če ob tem še upoštevamo, da vrednotenja evropskih podjetij v povprečju niso visoka in da je vrednost evra še vedno nizka, lahko do konca letošnjega leta pričakujemo pozitivno rast evropskih borznih indeksov. Ob tem pa ne smemo zanemariti tveganj z možnim izstopom Velike Britanije iz evrskega območja in geopolitičnih tveganj.