Dvanajstič zapored bo Slovenija gostila svetovni pokal v gimnastiki. Četrtič bo v Ljubljani, drugič v Stožicah. V ljubljanskih časih sta se od tekmovalnih aren poslovila oba najboljša slovenska telovadca Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek. Realnost je z vidika slovenske gimnastike na tekmah svetovnega pokala rezultatsko dobra, slabša pa je na največjih tekmovanjih, kjer so uvrstitve v finale redkejše kot nekdaj osvojene kolajne Pegana in Petkovška.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Dejana Jovanovića bo konkurenca v letošnji izvedbi slabša od želja in pričakovanj. Do včeraj je udeležbo potrdilo 44 telovadcev in 26 telovadk iz 16 držav. Eden od razlogov bi lahko po Jovanovićevih besedah bil, da je veliko telovadcev že odpotovalo na predolimpijski turnir v Rio de Janeiro. Po besedah generalnega direktorja Gimnastične zveze Slovenije Jerneja Šalecla se stroški svetovnega pokala vsako leto spreminjajo, znašajo pa od 100.000 do 150.000 evrov. Šalecl meni, da bodo letos poslovali s pozitivno ničlo. »Kar zadeva samo promocijo tekmovanja, smo se največ reklamirali znotraj članov gimnastične zveze. Iz izkušenj smo se naučili, da največ gledalcev vsako leto pride iz gimnastičnih vrst. Današnje kvalifikacije bodo obiskali otroci iz 15 ljubljanskih šol, ki bodo prejeli brezplačne vstopnice za ogled v naslednjem dnevu,« odgovarja Šalecl.

Ljubljanski nastop bo najpomembnejši za Tejo Belak

Telovadci imajo v spomladanskem delu sezone zelo natrpan urnik. Zadnja dva tedna so najboljši tekmovali na tekmah svetovnega pokala v Dohi in Cottbusu. Vrhunec spomladanskega dela bo majski nastop na evropskem prvenstvu v Bernu. Najpomembnejša tekma med vsemi slovenskimi telovadci ta konec tedna čaka Tejo Belak, ki bo nastopila na predolimpijskem nastopu v Riu de Janeiru. Da bi bila v Braziliji čim bolje pripravljena, bo Teja Belak danes v kvalifikacijah nastopila na vseh štirih orodjih.

»Na treh orodjih mi gre zelo dobro. Nekaj težav imam le na parterju, kjer še vedno ne vem, s kakšno sestavo bom nastopila. Imela bom lepo priložnost, da pokažem, kaj znam,« ne beži od odgovornosti Teja Belak, ki ji bodo v slovenski reprezentanci delale družbo Tjaša Kysselef (preskok in parter), Ivana Kamnikar (bradlja) in Adela Šajn (gred). »Na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala se mi je vse izšlo bolje od pričakovanj, tako da sem se obakrat uvrstila na zmagovalne stopničke. Upam, da bo tako tudi v Ljubljani. Pričakujem uvrstitev v finale na preskoku, moja želji pa sta še finale na parterju in kolajna na preskoku,« dodaja Tjaša Kysselef.

Bertoncelj bi rad užival

V zadnjem času je Rok Klavora prevzel mesto prvega moža v slovenski reprezentanci Sašu Bertonclju, ki že več sezon ni rešil težav s komolcem. Klavora na parterju dosega odlične rezultate, ki jih želi potrditi tudi pred domačimi navijači. »Upam, da mi bosta uspeli dve lepi sestavi. Potrudil se bom, da na domači tekmi pokažem, na kakšen način sem uspešen na tujem,« je optimističen specialist za parter . »Na vsaki tekmi posebej si želim predvsem uživati. Lahko priznam, da pred sezono nisem pričakoval, da bom na tekmah svetovnega pokala tekmoval tako uspešno. Ljubljanska tekma je zame ena najlepših in hkrati najtežjih,« pravi najboljši slovenski telovadec na konju z ročaji . Slovenski dres bodo v Stožicah nosili še Žiga Šilc (parter), Alen Dimic (bradlja in drog) in Jure Pavlica (konj z ročaji). Luka Terbovšek na parterju in Luka Kišek na konju z ročaji bosta tekmovala zunaj konkurence, saj je na njunem orodju prijavljenih preveč tekmovalcev, da bi se vsi lahko merili znotraj tekmovalne konkurence.